(VIDEO) Ko će odgovarati za izolatorij u studentskom domu Bjelave?

(VIDEO) Ko će odgovarati za izolatorij u studentskom domu Bjelave?


Glavni grad BiH trenutno prolazi najteže dane pandemije koronavirusa s najviše zaraženih u državi.

Izolatorij na Podhrastovima ne može primiti više pacijenata, pa bi s početkom naredne sedmice s radom trebao početi novoformirani izolatorij u krugu studentskog doma Bjelave. Ipak, nejasnoće su ko će voditi ovaj izolatorij i s kojim kapacitetima.

53 sobe sa 100 kreveta paviljona 2 studentskog doma Bjelave postaju privremena bolnica za COVID-pacijente u Sarajevu. Odluka je to kriznog štaba Kantona. Ali, većina stvari u vezi s funkcionisanjem izolatorija je nepoznata – ko će voditi izolatorij, kojim kadrom i odakle će se smještati pacijenti?

Izolatorij kliničkog centra na Podhrastovima je pun, stoga oni neće brinuti o Bjelavama. Da o njemu neće brinuti ni Opća bolnica, jasno su poručili u otvorenom pismu.

Upravni odbor, ali i javnost, pita se šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM, koji je u martu promptno opremljen sa 200 kreveta čime je rukovodio Klinički centar. U međuvremenu, studenti iz studentskog doma Bjelave bijesni su jer ih se već drugi put izbacuje iz njihovih, uredno plaćenih soba, u koje se trebaju vratiti u septembru.

A nedopustivo je da je Krizni štab za ponedjeljak najavio otvorenje izolatorija, bez pravovremenih informacija za javnost. Ne zna se ko će rukovoditi novim izolatorijem. Opća bolnica na svoj izolatorij još čeka, Sarajevo nema ministra zdravstva, a premijer Kantona je hospitaliziran. U neorganizaciji, odsustvu struke, s pravom je briga u kakvu jesen s novim virusima srlja Kanton Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija