Narod i pravda: Neophodno je ponoviti izbore u Srebrenici i Travniku

Narod i pravda: Neophodno je ponoviti izbore u Srebrenici i Travniku


Nakon posljednjih dešavanja u Srebrenici, a nešto ranije i u Travniku, iz Naroda i pravde traže od Centralne izborne komisije da donese odluku o ponavljanju izbora u ove dvije lokalne zajednice.

Kako navode iz NiP-a, izborni proces u Srebrenici obilježen je izbornim inžinjeringom prije samih izbora, kao i na sam izborni dan.

“Iz do sada poznatih informacija jasno je da je došlo do značajnog narušavanja integriteta cjelokupnog izbornog procesa. U izbornom inžinjeringu učestvovalo je više pojedinaca i organizacija, a prema navodima aktera s terena postoje indicije da su u sve bili uključeni i zvanični organi susjedne države. S obzirom na sve, tražimo da CIK poništi izbore i osigura da u ponovljenom izbornom procesu budu spriječene sve neregularnosti”, stoji u saopćenju Naroda i pravde.

Osim očitih neregularnosti vezanih za biračke odbore, glasanje sa sumnjivim ličnim dokumentima ili glasanje u odsustvu, iz Naroda i Pravde očekuju da CIK preispita i vlastitu odgovornost za neadekvatno postupanje slanjem glasačkog materijala poštom, jer je značajan broj Srebreničana u svijetu glasački materijal dobio prekasno i nije mogao ostvariti svoje biračko pravo.

Također, iz Naroda i pravde pozivaju CIK da poništi i izbore u Travniku koji su obilježeni smrću kandidata dr. Mirsada Pece koji je na sam dan izbora preminuo a na kraju je osvojio najveći broj glasova.

“Smrću dr. Mirsada Pece na dan izbora u Travniku je značajno narušen izborni proces i smatramo da bi pravedna odluka bila ponoviti izbore kako bi građani imali priliku u fer procesu izabrati osobu koja će ih predstavljati. S ove vremenske distance čini se da je najbolja odluka koju je CIK mogao donijeti bila ona o prekidanju izbora u Travniku odmah nakon objave smrti kandidata dr. Mirsada Pece. Vjerujemo da je u interesu svih Travničana i samog Grada Travnika da dobije gradonačelnika koji će odražavati izbornu volju građana”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Od Centralne izborne komisije, ali i od policije i tužilaštva, u Narodu i pravdi očekuju i da sankcioniraju aktere pokušaja izborne krađe u Travniku u režiji nosioca liste SDA, o čemu su se građani mogli uvjeriti uoči izbora nakon objave videosnimka.

“Sve institucije, shodno svojim nadležnostima, moraju reagirati i sankcionisati odgovorne. Pokušaj izborne krađe koji je snimljen predstavlja nesumnjivi pokušaj izborne krađe. Ne radi se samo o pokušaju krađe na štetu kandidata ili stranaka, to je krađa na štetu samih birača”, zaključili su iz ove stranke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija