Počinju radovi na Grbavici: Novi objekat će imati tri lamele, 72 stana, 12 poslovnih prostora i podzemnu garažu

Počinju radovi na Grbavici: Novi objekat će imati tri lamele, 72 stana, 12 poslovnih prostora i podzemnu garažu


Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da se nada da će izdavanje građevinske dozvole biti riješenu u vrlo kratkom roku, kako bi gradnja ovog značajnog objekta što prije bila pokrenuta

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i ministar saobraćaja KS-a Adi Kalem potpisali su ugovor o prenosu prava vlasništva na zemljištu, uz naknadu, radi realizacije izgradnje stambeno-poslovnog objekta kao zamjenske lokacije u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u Ulici Grbavička 62-68, koji se uklanjaju radi nastavka izgradnje saobraćajnice Južne longitudinale. Ovim ugovorom vrši se prenos vlasništva nad zemljištem od 2.410 kvadratnih metara sa Općine Novo Sarajevo na Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja, u vrijednosti od 1.750.000 KM.

Širenje koridora

Gradnjom nove, a uklanjanjem stare zgrade na trasi Južne longitudinale, doći će do izravnjavanja ove saobraćajnice te proširenja njenog koridora na ovoj dionici, a što je bio uzrok ogromnih gužvi u saobraćaju i zaustavljanja radova.

Za gradnju novog objekta postoje sredstva, tako da je sljedeći korak izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga ide raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova, poslije čega slijedi gradnja objekta, preseljenje stanara u novi objekat, te uklanjanje postojećeg objekta na trasi Južne longitudinale kako bi se nastavila gradnja ove primarne saobraćajnice, istakao je načelnik Koldžo.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da se nada da će izdavanje građevinske dozvole biti riješenu u vrlo kratkom roku, kako bi gradnja ovog značajnog objekta što prije bila pokrenuta.

– Ministarstvo saobraćaja je uz velike napore obezbijedilo sredstva za nastavak izgradnje Južne longitudinale, što će ubrzati realizaciju ovog projekta, poručio je premijer Nenadić.
Ministar saobraćaja KS-a Adi Kalem je naveo da su putem Ministarstva finansija već osigurana neophodna sredstva za izgradnju ove zgrade.

– Dokumentacija je predana Općini Novo Sarajevo, izvedbeni projekat je spreman, a realizatori su Ministarstvo i Zavod za izgradnju KS-a, istakao je ministar Kalem, te dodao da je ova Vlada radila konstantno na unapređenju putne komunikacije u KS-u.

Podzemna garaža

Budući stambeno-poslovni objekt prostirat će se na 9.300 kvadratnih metara. Od toga, 5.350 kvadratnih metara obuhvata 72 stana i 12 poslovnih prostora, a 3.911 kvadratnih metara zauzimat će trospratna podzemna garaža sa 88 parking mjesta i unutrašnjom saobraćajnicom. Gradnja zamjenske stambene zgrade odvijat će se uz postojeći objekt u Grbavičkoj ulici. Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža. Izgradnja ovog stambeno-poslovnog objekta se procjenjuju na 12.490.000 KM – prenosi Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija