Zbog sumnjivih poslova: SIPA hapsi Hasana Ćelama bivšeg predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH

Zbog sumnjivih poslova: SIPA hapsi Hasana Ćelama bivšeg predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH


Pripadnici SIPA-e upali su jutros u kuću Hasana Ćelama, dugogodšnjeg člana i predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, saznaje Istraga.ba.

Akcija “Profit”: Pretresi na više lokacija osumnjičen Zijad Blekić

Izdat je nalog za njegovo hapšenje zbog slučaja NLB Vradis. Nalog je izdalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a ovo je nastavak akcije kodnog naziva “Protit”. Za sada je za Istraga.ba potvrđeno da je u okviru istog predmeta izdat nalog za hapšenje biznismena Zijada Blekića i policija se trenutno nalazi u njegovoj kući. Pretres je u toku. Osim Ćelama i Blekića, pripadnici SIPA-e hapse i njihovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika Edina Dizdara. Pod istragom je ukupno 16 osoba, a pretresi traju na ukupno 30 lokacija u Sarajevu.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010 godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh državljana.

„Prijavljeni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka te istim sredstvima raspolagali držeći ih u sefovima, na bankovnim računima, transferisanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, a sve sa namjerom prikrivanja njihovog izvora,“ navedeno je u izvještaju SIPE dostavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ranije je, u okviru ovog predmeta, bilo nekoliko pretresa. U oktobru prošle godine službenici SIPA-e, u akciji kodnog naziva “Profit”, blokirali su skoro više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i firmi koje se dovode u vezu s njima. Ukupmo se radilo o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. Mediji su ranije pisali da su u okviru ovog predmeta osumnjičei vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija