Kako je Vlašić lažno predstavljen kao “korona free” destinacija

Izvještavajući o nastojanjima Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona da uslove zimske sezone na Vlašiću prilagode pandemiji COVID-19, brojni mediji su Vlašić pogrešno proglasili “korona free” destinacijom.

Ostali sagovornici nisu koristili termin “korona free zona”. Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB, u citiranoj izjavi je ukratko pojasnio da je riječ o pravilniku koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”. Kako je Matošević objasnio, takav interni pravilnik značio bi da se svi pridržavaju navedenih propisa, kako bi se osigurala uspješna ali i sigurna sezona.

Izneseni su brojni problemi, što je znak da se ozbiljno pristupilo tematici, dovoljan broj odnosno, odličan broj prisutnih samom okruglom stolu je pokazao da postoji interes, i ono što je posebno važno jeste da je privatni sektor iskazao zainteresiranost za primjenom jednog ovakvog inovativnog standarda. Inovativnog, u Bosni i Hercegovini, kojim bi stvarno unaprijedili dodatno tu jednu sigurnost boravka gostiju. Evo, na neki način, kvalitetno odgovorili samoj pandemiji korona virusa. Konkretni zaključci odnose se da se formira tim i da se što prije formira tim koji će izraditi elaborat, koji će sadržavati jedan određeni pravilnik, unutar kojeg, znači pravilnik, koji će definirati sve korake koje treba destinacija poduzeti da bi dobila taj jedan interni, opet kažem, interni, certifikat sigurnosti destinacije, u kojem svi sudionici te destinacije moraju se pridržavati tog certifikata i da se to realizira, znači, u što kraćem roku, sa ključnim subjektima, kao što su Zavod za javno zdravstvo, kao što je Ministarstvo zdravstva, kao što je Ministarstvo gospodarstva, privrede Općine Travnik, Turističke zajednice, ali i sudionicima u destinaciji (…)

Navedeno je kako je Turistička zajednica SBK-a razvila Interni COVID-19 protokol, te da će sva preduzeća na ovoj planini, koja ispunjavaju pravila definisana protokolom, dobiti certifikat Winter safe destination.

(…) Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi.(…)

Za razliku od naslova i uvoda, u ostatku članka se termin “covid free destinacija” ne pominje. Navodi se da je Turistička zajednica SBK-a razvila “interni COVID-19 protokol” na osnovu kojeg se može dobiti certifikat Winter safe destination.

(…) Turistička zajednica SBK je u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ako dođe do zaraze, a koji će se realizirati u saradnji s nadležnim partnerima.
Matošević je pojasnio da protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi. (…)

Kako je u tom prilogu izjavio Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, cilj skupa je izrada internog pravilnika koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”, a ne da postane “korona free zona”.

Stoga je netačna tvrdnja koju je objavio portal Vlašić live da je “okrugli sto na Vlašiću okupio predstavnike aktuelne vlasti, zdravstvenog sektora i privatne investitore sa jasnim ciljem: Osigurati da Vlašić ove zime bude Corona-Free turistička zona”.

Sve tvrdnje kojima je Vlašić navodno proglašen “korona free zonom” su netačne, budući da se iz internog COVID-19 protokola, koji je dostupan na ovom linku, jasno vidi da on ne definiše Vlašić kao “kovid free destinaciju”, kako je naveo načelnik Travnika, a kasnije i brojni mediji.

(…) Poduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu ovih kriterija i predloženih mjera dobiti će certifikat WINTER SAFE DESTINATION i sve pogodnosti koje on nudi.  Upravo nositelji certifikata biti će promovirani kao poduzeća i akteri koji iznimno brinu o sigurnosti svojih gostiju i uposlenika (objava nositelja certifikata na službenim Internet stranicama) te će biti predmet preporuka od strane Turističke zajednice SBK/KSB u svojim promotivnim ali i u kampanjama drugih subjekata kampanjama i kao sigurni poslovni subjekti.
U realizaciji i provođenju Internog COVID-19 Protokola pored Turističke zajednice SBK/KSB koja je kreirala ovaj dokument i nositelj ovog projekta, sudjeluju i Općina Travnik, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Dom zdravlja Travnik, privatno poduzeće Pharmamed i ljekarna Al Hana.(…)

 

Ovaj interni protokol predviđa dodatne mjere, pored već postojećih zakonskih mjera u BiH za suzbijanje pandemije virusa SARS-CoV-2.

(…) Interni COVID-19 Protokol  – WINTER SAFE DESTINATION je Interni-dobrovoljni Protokol koji pored propisanih (zakonskih) mjera u sprječavanju širenja COVID-19 virusa sadrži i niz dodatnih mjera po različitim kategorijama (smještaj – 20 i više postelja, smještaj – manje od 20 postelja, SKI LIFT, najma skijaške opreme, restorani, trgovine…) u cilju maksimalnog povećanja sigurnosti prilikom odvijanja  turističkih  aktivnosti u destinaciji tijekom zimske turističke sezone.
Radi se o opsežnom nizu mjera (kriterija) koja dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti tijekom zimske turističke sezone. (…)

 

Dokument je u cijelosti, u PDF verziji, dostupan na ovom linku u kojem se nigdje ne navodi da je Vlašić “proglašen kovid free destinacijom”. Riječ je, kako se i navodi u uvodu, o internom dokumentu koji omogućava sigurnije odvijanje turističkih aktivnosti na ovoj planini.

(…) INTERNI COVID – 19 PROTOKOL: „WINTER SAFE DESTINATION“, je interni protokol na SBK/KSB koji služi sigurnijem odvijanju turističkih aktivnosti u destinacijama tijekom pandemije COVID-19 virusa za vrijeme zimske turističke sezone. Obuhvaća niz aktivnosti kojima će se pospješiti siguran boravak turista i posjetitelja u destinacijama i doprinijeti sprječavanju širenja zaraze u turističkom objektu, turističkom mjestu, turističkoj destinaciji i osigurava viši stupanj zdravstvene sigurnosti uposlenika i drugih dionika u funkciji turizma (…)

 

Raskrinkavanje je kontaktiralo i Turističku zajednicu SBK-a odakle su nam potvrdili da Vlašić nije proglašen “covid free destinacijom”. Iz turističke organizacije SBK-a istakli su da su medijma više puta ukazivali na to da se u izvještajima o Vlašiću koristi termin safe, odnosno sigurna zona, ne free, odnosno zona bez COVID-19.

Turistička zajednica SBK/KSB nikada nije proglasila Vlašić „covid free destinacijom“ niti ima za to mogućnost. Očito se radi o različitim interpretacijama Internog Covid 19 Protokola.
(…)
Naziv Internog protokola je WINTER SAFE DESTINATION, a naziv FREE koji se često pojavljuje u medijima je očito od strane medija pogrešno interpretiran tj. izjednačena su ta dva naziva. (Više puta smo medijima ukazivali da koriste naziv SAFE – SIGURNA).

Upravo iz tog razloga (copy-paste vijesti) mediji uobičajeno koriste naziv „Free Covid – 19 destinacija“ što je pogrešno i na što smo upozoravali, jer nitko danas u ovim okolnostima ne može tvrditi da je nešto ili netko zaštićen od utjecaja COVID-19 virusa, ali da se može povećati stupanj sigurnosti, to svakako.

 

U dokumentu se na nekoliko mjesta spominje “FREE COVID-19 SAFE DESTINATION PROTOKOL”, kao što je to slučaj u odjeljku o vidljivim obavijestima i informiranjima:

U objektu istaknuti na vidno mjesto sve potrebne naljepnice i drugi promotivni materijal, koje će biti definirane Internim COVID-19 SAFE DESTINATION Protokolom:
✓ Turistička brošura ili letak dostavljena od TZ SBK/KSB – interni sustav FREE COVID –19 SAFFE DESTINATION sa svim uputama,
✓ Letak – informacije o COVID – 19 i higijenske mjere opreza i prakse kao i pravila koja moraju slijediti gosti,
✓ Plakat – ovaj objekt je prihvatio korištenje internog sustava COVID 19 koji podrazumijeva da se u ovom objektu pored Zakonom propisanih mjera zaštite od COVID – 19 poduzimaju i dodatne mjere propisane Internim FREE COVID-19 SAFFE DESTINATION PROTOKOLOM

 

Budući da se u dokumentu koristi konstrukcija “free COVID-19 safe destination”, Raskrinkavanje je kontaktiralo Turističku zajednicu SBK-a, koja je izdala dokument, sa upitom da li je na osnovu toga moguće Vlašić nazvati “korona free destinacijom”. Iz Turističke zajednice su izjavili da to nije moguće, te da na certifikatu ne postoji termin free.

Po pitanju fraze „FREE COVID -19 SAFE DESTINATION PROTOKOL“ ona se odnosi jedino na dio u kojemu su obrađene VIDLJIVE OBAVIJESTI I INFORMIRANJE tj. prvenstveno na letak „Ukoliko osjetite simptome“ i definitivno samo na temelju toga se ne može tumačiti da je Vlašić „Covid Free“ destinacija. Na svim drugim mjestima u dokumentu koristi se sa naziv WINTER SAFE DESTINATION. Pri izradi letka i drugih promotivnih materijala koje smo dostavljali u smještajne objekte nismo koristili taj naziv.
Letak na: https://ski.srednjabosna.ba/wp-content/uploads/2020/12/Letak-Interni%20protokol.pdf
Fraza „FREE COVID -19 SAFE DESTINATION PROTOKOL“ koja propisuje naziv na plakatu, veže se dokument Interni COVID-19 Protokol „Winter safe destination“ i definitivno je greška pri pisanju (radilo je više autora i bilo je raznih „radnih“ naziva te je vjerojatno propušteno da se izbriše „FREE“), ali sam kontekst rečenice poziva na dokument u čijem nazivu nema „Free“.

Iz Turističke zajednice su nam dostavili i primjer certifikata koji se dodjeljuje ugostiteljskim objektima, a na kome također ne postoji fraza “covid free”.
Na plakatu (certifikatu) koji se dodjeljivao je ispravljena ta greška i ne postoji naziv „FREE“.
U skladu s tim (ako pratite izjave direktora Turističke zajednice/intervju uživo/) nikada se nije koristio termin FREE nego SIGURNA destinacija.

Komentar smo zatražili i od Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra za javno zdravlje FBiH i člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji nam je u telefonskoj izjavi rekao da ovo tijelo nije konsultovano po pitanju Vlašića kao “korona free” zone te istakao da je opšteg mišljenja da skijališta nisu rizična za prenos virusa SARS-CoV-2, nego kafane, te okupljanja u zatvorenom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79