Koliko je Bošnjaka poginulo u posljednjem ratu po Bakiru Hadžiomeroviću – da li Puhalo laže?

Bakire Hadžiomeroviću po tvojim činjenicama ispade da nijedan bošnjački i hrvatski civil nisu ubijeni u Doboju, Tesliću, Kotor Varoši, Derventi, Prijedoru, nego samo uz Drinu, i još si broj bošnjačkih civila ubijenih civila uveličao za nešto više od 4.000

Sve je počelo sasvim bezazleno kada sam napisao tvit:

“Braćo Srbi, ne budite komunjare. Podignite spomenik za oko 30 000 ubijenih bošnjačkih i hrvatskih civila na teritoriji @RSrpske, od 92 do 95, a može i neki film!!!”

I dok su me Srbi očekivano “pljuvali” i nazivali svakakvim imenima, jer preuveličavam govorim o bošnjačkim i hrvatskim žrtavama i još preuveličavam njihov broj, pojavi se komentar Bakira Hadžiomerovića koji me biranim riječima nazva lažovom, i iznese svoju istinu “da je samo uz Drinu ubijeno 30.000 Bošnjaka” pozivajući se na njemu znane činjenice.

Pa Bakire Hadžiomeroviću sad ćemo rastabiriti:

• Koliko je ukupno staradalo Muslimana/ Bošnjaka u poslednjem ratu?
• Koliko ih je stradalo na teritoriji Republike Srpske?
• Koliko ih je stradalo u Podrinju?

Koliko je poginulo Bošnjaka u ratu?

Prema podacima Zwierzchowskog i Tabeau, koji su radili demografske analize za tužilštvo Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini poginulo 104.732 ljudi ili 2,4% od ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine koji su 1991. godine u njoj živjeli. Kada ovaj broj razložimo po etničkoj pripadnosti ispada da je tokom rata stradalo 68.101 Muslimana/ Bošnjaka, 22.779 Srba, 8.858 Hrvata i 4.995 Ostalih. Od ukupnog broja poginulih Muslimana/Bošnjaka 25.609 su civili, a 42.492 vojnici.

Bakire Hadžiomeroviću po tvojim činjenicama ispade da nijedan bošnjački i hrvatski civil nisu ubijeni u Doboju, Tesliću, Kotor Varoši, Derventi, Prijedoru, nego samo uz Drinu, i još si broj bošnjačkih civila ubijenih civila uveličao za nešto više od 4.000.

Idemo dalje.

Nalazi Istraživačko dokumentacionog centra Mirsada Tokače, pogledati Bosansku knjigu mrtvih, pokazuju da je u Bosni i Hercegovini stradalo 97 207 osoba, od tog broja 64 036 Mulimana/ Bošnjaka, 24 905 Srba, 7786 Hrvata i 478 Ostalih. Prema podacima Tokače od ukupnog broja ubijenih Muslimana/ Bošnjaka 33 070 su civili.

Od ukupnog broja ubijenih muslimanskih/ bošnjačkih i hrvatskih civila njih 25 307 su ubijeni u opštinama koje danas pripadaju Republici Srpskoj.

Po matematici Bakira Hadžiomerovića izuzev Podrinja, za četiri godine rata u cijeloj Bosni i Hercegovini, stradalo je nešto više od 3 000 bošnjačkih civila.

Koliko je Bošnjaka poginulo u Podrinju?

Ovdje ćemo koristiti podatke Istraživačko dokumentacionog centra Mirsada Tokače koji je, koliko je meni poznato, jedini napravio poimenični spisak stradalih u Bosni i Hercegovini. U opštine Podrinja uvrstićemo opštine: Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Šekovići i Goražde, a onda ćemo vidjeti koliko je u tim opštinama poginulo bošnjačkih i hrvatskih civila.

Prema popisu Tokače, u ovim opštinama, od 1992. godine do 1996. godine, ubijeno je 15.937 bošnjačkih civila i 14 hrvatskih, znači duplo manje nego što to tvrdi Bakir Hadžiomerović.

Dozvoljavam da su se brojevi donekle mijenjali, ali ne u tolikoj mjeri da su odstupanja toliko drastična.

Šta reći na kraju?

Tužno je da toliko godina nakon rata u Bosni i Hercegovini ne postoji zvaničan i relevantan spisak žrtava posljednjeg rata, što omogućava mnogima da manipulišu tim brojevima i to najčešće na način da uvećavaju svoje, a smanjuju ili potpuno ignorišu tuđe žrtve.

Bakir Hadžiomerović ne zna koliko je Bošnjaka stradalo tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, a pogotovo ne zna koliko ih je stradalo na teritoriji Republike Srpske i u Podrinju.

Ipak, to mu ne smeta da me nazove lažovom.

Ne ide to tako moj Bakire, osim ako nemaš neke druge činjenice, a ako imaš bujrum, iznesi ih.

P.S. A, što se tiče Sarajeva, jedva čekam da se pelcujem i eto mene prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79