Kako je i gdje je nestalo 1840 vakcina za 8 dana u Sarajevu?

Masovna imunizacija tek što je počela u Kantonu Sarajevo, a već su se otvorila potencijalno ozbiljna pitanja i problemi. Naime, sudeći po brojkama koje je Vlada KS zvanično objavila na Facebook stranici nestalo je 1840. vakcina u periodu od 19. do 27. aprila.

– Masovna vakcinacija u KS počinje u srijedu, a danas je u dvorani Zetra održana simulacija procesa. Građani će na vakcinaciju biti pozivani putem vibera, odnosno telefonske poruke i dobiti tačan termin vakcinacije, kako se ne bi stvarale gužve. Prioritet na početku vakcinacije imaju osobe starije od 75 godina, trenutno je 7.500 prijavljenih osoba iz ove dobne skupine.

U prostoru Zetre istovremeno će se moći vakcinisati po 30 osoba, odnosno 60 do 80 osoba tokom jednog sata. Ministar zdravstva KS Haris Vranić rekao je da KS trenutno na raspolaganju ima 12.800 vakcina, stoji u saopćenju objavljenom 19. aprila, gdje je jasno naznačena brojka od 12.800 doza vakcina, prenosi Oslobođenje.

-Danas je posljednji dan imunizacije u u dvorani Zetra sa vakcinama pristiglim u prvom kontigentu. Od 10.960 doza namijenjenih našim najstarijim građanima ostalo je još oko 500, istaknuto je u saopćenju.

Pitanje gdje je nestalo 1840 vakcina postavila je i direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Leila Bičakčić.

Haris Vranić, Edin Forto, objašnjenja? – napisala je na svom Facebook profilu.

Da li je samo posrijedi greška, šum u komunikciji, ili je nešto treće, ozbiljnije i sramotnije?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79