Lakovića vraćaju na mjesto komesara: Nezakonito smijenjen uprkos upozorenjima Ambasade SAD-a i OHR-a

Lakovića vraćaju na mjesto komesara: Nezakonito smijenjen uprkos upozorenjima Ambasade SAD-a i OHR-a


Vlada BPK Goražde jutros je donijela odluku o provođenju pravosnažne sudske presude kojom se na poziciju komesara policije vraća Adem Laković koji je nezakonito smijenjen u junu 2020. godine. Ovim je konačno stavljena tačka na politički cirkus koji je u međuvremenu doveo i do podjela unutar SDA i DF-a čiji su skupštinski poslanici Nijaz Musić i Edita Velić prešli u NIP, a ranije je smijenjena i ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin. Podsjetimo Laković je smijenjen uprkos upozorenjima Ambasade SAD-a i OHR-a da se time vrši politički utjecaj na rad policije.

Vlada je jutros van snage stavila odluku kojom je je u augustu 2020. godine na poziciju komesara policije u ovom kantonu imenovan Mirsad Hrapo. Njegovo imenovanje također je izazvalo brojne reakcije jer je nakon provedene konkursne procedure bio lošije rangirani kandidat.

– Ja sam po dolasku na poziciju ministra unutrašnjih poslova naslijedio probleme uzrokovane smjenom i imenovanjem novog komesara. Imamo pravosnažnu sudsku presudu koju smo današnjom odlukom implementirali i nadam se da ćemo se konačno u potpunosti moći posvetiti rješavanju problema koje imamo u radu policije, prije svega mislim na kadrovsko jačanje, jer nam nedostaje policajaca, za Patriju je izjavio Armin Mandžo, ministar unutrašnjih poslova u Vladi BPK Goražde.

Konkurs za prijem policajaca koji je trebao biti realizovan početkom godine je poništen jer je cijeli proces bio javno kompromitovan. Pojedini poslanici u Skupštini BPK Goražde tvrdili su kako je unaprijed bio pripremljen spisak kandidata koji će biti primljen, a među njima su bila djeca i rodbina ministara i političara. Tada je premijerka BPK Goražde Aida Obuća javno izrazila spremnost da se ubuduće u praćenje konkursnih procedura uključi Transparency International, jer to nije bio prvi put da se konkursi poništavaju. Jednom se čak desilo da su pitanja za prijemni ispit došla u ruke pojedinih kandidata uz opravdanje da su vjerovatno „izletjela kroz prozor“.

– Nažalost ja moram priznati da od mog imenovanja za ministra nisam imao dobru saradnju sa sada već bivšim komesarom. Odbijao je potpisivati zapisnike u kojima se ukazivalo na određene propuste u radu policije, a evidentno je da su i pojedina kadrovska rješenja stvarala nepotrebne troškove po budžet jer su nižerangirani kadrovi, što nije u suprotnosti sa zakonom, postavljani na pozicije koje su mogli i trebali obavljati policajci s višim činovima, rekao nam je Mandžo.

Zbog procesa činovanja u vrijeme dok je Hrapo bio komesar najavljivani su i sudski procesi, a bilo je i problema sa neadekvatnim planiranjem budžeta za te namjene. Ministar unutrašnjih poslova se nada da u narednom periodu neće biti sličnih problema i da će policija svoj rad obavljati bez političkog utjecaja. U opoziciji sumnjaju da će biti tako jer je kako tvrde nakon dolaska novog ministra u MUP zaposlena kćerka kantonalnog zastupnika i delegata u Domu naroda F BiH Edima Fejzića kojeg su ranije optuživali da trguje pozicijama u MUP-u i Kantonalnoj bolnici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija