Vlast bez plana i rješenja dočekala poplave: Sarajlije ulaze u besanu noć

Vlast bez plana i rješenja dočekala poplave: Sarajlije ulaze u besanu noć


Stanovnici Sarajeva ulaze u noć sa strahom i strepnjom, u iščekivanju najgoreg. A šta je gore od prirodnih nepogoda? 

Oni koji žive u blizini riječnih korita strahuju od njihovog izlijevanja, a oni na visočijim područjima osluškuju hoće li doći do pomjeranja zemlje i klizišta. U samo jednom času, za svega pola sata, poplavljene su desetine domova na području Općine Ilidža. Velike su štete i na poslovnim objektima i kućama i na području Općine Novi Grad ali i u Vogošći…

Veći dio grada je bez struje, grijanja, ne rade semafori, a kiša i dalje pada. Situacija izmiče kontroli, a Sarajlijama se čini da niko ništa ne poduzima da se ublaži šteta.

Desetine građana koji noć provode u komšiluku, kod rodbine i prijatelja, koji su sa samo jednom kesicom ili tašnom napustili svoje kuće ne mogu vjerovati da se reagovalo tek kada su životi građana bili ugroženi.

– Nevrijeme se najavljuje već tri dana. Pa zar se nije mogao formirati krizni štab? Nema ga ni sad, a kamoli da su to uradili u utorak ili srijedu. Jutros u 5 je trebalo pozvati narod da ostane u kućama, djecu da ne idu u školu. Danas je na ulicama vladao saobraćajni kolaps.

Auta su ostajala zarobljena na raskrsnicama, nisu mogla proći vozila hitne pomoći, civilne zaštite, vatrogasaca, a o šteti da ne govorimo, rekao nam je stanovnik Butmira koji je sa porodicom krenuo kod prijatelja na Dobrinju. Noć nije smio dočekati u svojoj kući.

Osim hodanja, vozanja na bagerima, slikanja na mostovima sarajevska vlast nije učinila ništa konkretno da olakša građanima. Konkretno bi bilo da su odmah stavili adekvatne objekte za smještaj stanovništva koje je izašlo iz svojih domova. Konkretno bi bilo da su zabranili saobraćaj privatnim vozilima, a pojačali javni prevoz.

Konkretno bi bilo da su angažovali sve građevinske kompanije da se priđe kućama, evakuišu stanovnici, ojačaju nasipi. Konkretno bi bilo sve osim ovoga što trenutno imamo na terenu.

Građani su prepušteni samima sebi očekujući da ipak priroda ne pokaže svu surovost i ne vrati nam ono i onako kako mi prirodi radimo godinama


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija