(VIDEO) Neće biti kandidat za Predsjedništvo: Efendić ne isključuje koaliciju sa SDA

(VIDEO) Neće biti kandidat za Predsjedništvo: Efendić ne isključuje koaliciju sa SDA


Kongres Stranke za Bosnu i Hercegovinu jednoglasno je izabrao Semira Efendića za predsjednika stranke. On je bio jedini kandidat.

Govoreći za FTV, Efendić je kazao kako nije najvažnije pitanje ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH: “Nemam namjeru da se kandidiram, nije nerealno ni da to bude Haris Silajdžić. Važnije je ko će biti premijeri, ministri… Ko će realizirati poslove u izvršnoj vlasti”.

Podsjetio je kako Predsjedništvo ima jednu stabilizirajuću, simboličnu funkciju za našu državu, ali da ono nije najvažnije.

“Ako mi ne uspijemo da imamo političke snage ili političke stranke koje će od naroda dobiti podršku da na drugačiji način vode procese u našoj zemlji, neće od tolikog značaja biti to ko je član Predsjedništva”, kazao je Efendić.

Efendić je dodao kako je Stranka za BiH 2000. i 2002. bila dio jedne alijanse koja je prvi put zamijenila vlast u kojoj je bila SDA. Nakon toga je bila i sa SDA od 2002. do 2006. Bilo je i nakon toga perioda različitih koalicija, nastavio je Efendić i poručio: “Ono čemu smo najvjerniji je država BiH”. Naveo je i kako se deset godina tokom kojih Stranka za BiH nije važniji politički subjekt itekako se osjeti u negativnom smislu.

Na kraju, na pitanje o koaliranju sa SDA kaže kako je to hipotetičko pitanje i kako ono zavisi od rezultata izbora: “Ja bih bio najsretniji da nemamo potrebe za te specijalne koalicije. One su pokazale da nemaju efikasnost u rješavanju problema. Duboko vjerujem – da bi neka stranka riješila probleme koje imamo, treba dobiti makar 40 posto podrške glasača. Zar ne vidimo ovih dvadeset godina da tih 10, 15 ili 20 posto ne znače ništa? Uvijek se na kraju svađamo i poslije svakog mandata ne znamo ko je odgovoran”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija