Vapaj radnika iz Gračanice i Petrova: “Dragan i Mehmed opet ostavljeni na cjedilu”

Vapaj radnika iz Gračanice i Petrova: “Dragan i Mehmed opet ostavljeni na cjedilu”


Ddramatičan poziv za pomoć radnika firme „Seming“, ali i drugih u tome kraju, koje se ponovo nalaze u opasnosti od nabujale Spreče.

Lokalna vlast iz Gračanice (FBIH) i Petrova (RS) ne poduzima ništa u cilju njihove zaštite.

Firma Seming d.o.o smiještena je u dolini rijeke Spreče, nalazi se u Federaciji BiH (Gračanica), a rijeka Spreča je djeli od Republike Srpske (Karanovac, Opština Petrovo). U Semingu hljeb zarađuju i Mehmed, i Dragan i još mnogo njihovih kolega iz oba entiteta.

Kada su u proljeće 2014 došli na posao, Mehmed i Dragan su vidjeli samo krov hale u kojoj rade. Rijeka Spreča se usred velikih poplava izlila i potopila cijelu firmu i sve što je bilo u njoj. Jos 34 firme i na stotine domaćinstava bile su poplavljene. Samo par dana kiše nanijelo je višemilionske štete.

Lokalni političari došli su odmah poslije Dragana i Mehmeda ne mogavši da se načude novonastaloj šteti. Radnici i vlasnici firmi, ljudi koji su usred poplava ostali bez krovova nad glavom, gledali su ih kako daju izjave, fotografiraju se u čamcima pored poplavljenih firmi, obećavaju pomoć… Pomoć koju su ignoratski uskratili kada su ih ti isti vlasnici molili da naprave tzv.„propust“ (most koji služi za odvod viška vode, a najjeftiniji je mogući način odbrane od poplava) da bi spriječili katastrofu.

2015. vlada Republike Češke je u saradnji sa Opštinom Petrovo i Vladom RS-a finansirala jedan takav „propust“ u Karanovcu i time kratkoročno spasila i firme sa prostora Općine Gračanica.

Opština Petrovo je pri tome zaboravila da se „propust“ mora održavati, inače nema svrhe. Ona se ne vidi nadležnom, kao ni Općina Gračanica. Građani oba entiteta se pitaju ko je nadležan Općina ili Opština?

2021 i Gračanici i Petrovu prijeti isti, ako ne i gori scenario. Vodostaj rijeke Spreče i njenih pritoka se usljed teške hidrometeorološke situacije povećava, izgrađeni „propust“ se mora što prije pripremiti za prihvat viška vode, da bi se rasteretio most prema Karanovcu. Načelnici obje općine ne reaguju na apele, iako znaju da će njihovi glasači Mehmed i Dragan trpiti posljedice.

Ukoliko načelnici ove dvije općine po hitnom postupku ne dogovore aktivnosti koje će staviti u funkciju 2015 godine izgrađeni „propust“, biće direktno odgovorni i Draganu, i Mehmedu i svakom građaninu ovih općina za eventualne štete koje će nastati ponovnim izlijevanjem rijeke Spreče.

Dragan i Mehmed im poručuju „ Ako poplavi ne dolazite da se slikate!“


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija