Chinese workers from the local animal epidemic prevention and control center, dressed in protective clothing, get samples of a chicken at a poultry market in Changsha city, central Chinas Hunan province, 7 April 2013. China is confident it can control an outbreak of a new strain of bird flu, a senior Chinese health official said on Sunday (7 April 2013) as the World Health Organization (WHO) said there had now been 21 human cases of the H7N9 flu with six deaths. China has said it is mobilizing resources nationwide to combat the new strain, monitoring hundreds of close contacts of confirmed cases and culling tens of thousands of birds where traces of the virus were found.
Prijeti li nam nova opasnost? U BiH se vratila ptičija gripa

Prijeti li nam nova opasnost? U BiH se vratila ptičija gripa


U BiH se vratila ptičija gripa. Ptičaja gripa je potvrđena u jednom izolovanom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Bosanskoj Gradišci, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a

U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude piše Crna-Hronika.

Uginula ptica

– Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 4. novembra donijelo Rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja ove zarazne bolesti, navodi se u saopštenju.

Zaraženim područjem u skladu sa Rješenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

Zvanično potvrđen slučaj ptičjeg gripa u BiH

– Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na građane da je obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru, ističe se u saopštenju.

Osnovne preventivne mjere koje se preduzimaju u cilju spriječavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti su sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

Zaraženo područje

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na imanju, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine sa zaraženog područja.
Slučajevi avijarne influence kod divljih ptica registrovani su i u zemljama okruženja, u Srbiji i Hrvatskoj.

S obzirom na to da podaci na terenu ukazuju da je ovo jedinstven slučaj u BiH smatramo se radi o ptici u prolazu jata, odnosno da se jato nije zadržalo na našem prostoru.
– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će nastaviti da redovano prati situaciju i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, ističe se u saopštenju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija