Dodik o tzv. Danu RS-a: I nama nije svejedno kada oni tamo šenluče i proslavljaju 1. mart

Dodik o tzv. Danu RS-a: I nama nije svejedno kada oni tamo šenluče i proslavljaju 1. mart


Član PredsjedniDodik o tzv. Danu RS-a: I nama nije svejedno kada oni tamo šenluče i proslavljaju 1. martštva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da tokom pregovora sa predstavnicima SAD i EU o reformi Izbornog zakona neće prihvatiti opciju da na indirektan način putem Parlamentarne skupštine BiH bude biran član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Sve ovo vrijeme pokušavaju da uvuku Republiku Srpsku da uđe u koncept u kojem bi se članovi Predsjedništva BiH birali u Parlamentarnoj skupštini tako što bi srpskog člana birala Parlamentarna skupština – a to znači svi Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Primarno je da Republika Srpska ima pravo da izabere svog predstavnika i da to ima posebnu snagu i od toga nećemo da odustanemo – rekao je Dodik za ATV.

On je ukazao da se Bošnjaci i Hrvati u Predsjedništvo svakako biraju u Federaciji BiH.

– U tom pogledu bi se riješila njihova priča – šta je sa ostalim? Srbin bi bio izabran, Hrvat bi bio izabran, bio bi izabran Bošnjak, a može da bude izabran i iz reda ostalih jer je na ovaj način to dozvoljeno. To je naš prijedlog – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da za tu opciju nisu muslimani jer “oni hoće da zadrže dominaciju kroz izborni proces i da oni biraju Hrvata koji njima odgovara, te da na taj način imaju prevagu”.

Dodik se osvrnuo i na obilježavanje 9. januara, takozvanog dana RS-a kada će biti proslavljeno 30 godina postojanja.

– Brzo je prošlo i bio sam čovjek koji je bio na sjednici skupštine koja je izglasala odluku o formiranju Republike Srpske. Mi ćemo to obilježiti, a Bakir Izetbegović neka se bavi svojim pitanjima. Umjesto mržnje koju pokazuje bolje bi bilo da je prihvatio ono što ovaj narod hoće i želi. I nama nije svejedno kada oni tamo šenluče i proslavljaju 1. mart, a niko nas nije za to pitao – rekao je Dodik.

On je kazao da je 1. mart praznik FBiH i muslimana, a ne BiH, te da ulazak u sferu osporavanja pripada samo onim političkim koncepcijama koji svoju politiku izvlače iz mržnje.

– Formiran je organizacioni odbor i 8. januara naveče ćemo u Sportskoj dvorani `Borik` imati veliku akademiju. A sutradan ćemo imati kao što smo planirali – dio svečanosti u crkvi i dio kasnije, defile koji će se dogoditi u Banjaluci, i niz manifestacija koje će se odžati širom Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je najavio da će 9. januara uveče u Istočnom Sarajevu biti održan veliki koncert.

– To je ono što mi radimo, a Bakir Izetbegović samo sije mržnju. Okupiti se znači da si spreman da poštuješ druge. Slati poruke mržnje znači da si spreman da samo vidiš njihovu eliminaciju. Mi nismo sagovornici za tu vrstu priče – poručio je Dodik.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija