Šta se desi kada umjesto kod pravog doktora pomoć tražimo na googleu

Šta se desi kada umjesto kod pravog doktora pomoć tražimo na googleu


Procjenjuje se kako čak 80 posto ljudi, ako osjete zdravstvene tegobe, prvo konzultiraju Google, a tek potom pravog liječnika.

Informirati se nije štetno, ali samoinicijativno uspostaviti dijagnozu je opasno, upozoravaju liječnici.

Ako u Google pretraživač ukucate naizgled bezazlen simptom, poput vrtoglavice, dobit ćete širok spektar potencijalnih dijagnoza – od problema sa sinusima, do onih najozbiljnijih, poput moždanog i srčanog udara.

“Doktor” Google je posebno aktualan od početka pandemije. Ukucavaju se simptomi, guglaju dijagnoze, na forumima razmjenuju iskustva i traže savjeti.

Prema neslužbenim procjenama, čak 80 posto ljudi prvo pita “Google”, a tek onda se obrati liječniku. Međutim, istraživanje provedeno u SAD-u kaže da je dijagnoza doktora Googlea u polovici slučajeva potpuno netačna.

Koronavirus je prvi na listi najtraženijih pojmova na internetu, a potom slijede krvni pritisak, kolesterol i ostala stanja i bolesti.

Jedna od posljedica samodijagnostike za cyberhondere je i rezistencija na lijekove.

Konzultacija s doktorom Google je u redu, kažu liječnici, ali samo ako je idući korak odlazak u liječničku ordinaciju. U svim drugim slučajevima, oslanjanje na internet može donijeti samo problem.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija