Ko je kriv: Za tunel Hranjen potrebno 320 miliona maraka

Ko je kriv: Za tunel Hranjen potrebno 320 miliona maraka


Premijerka BPK i predsjednica Odbora za praćenje realizacije projekta Aida Obuća tvrdi da podrška svih nivoa vlasti nastavku izgradnje neće biti upitna

Umjesto prvobitno namijenjenih 70, za probijanje tunela Hranjen bit će potrebno oko 120 miliona KM, a za završetak kompletnog projekta, s priključnim saobraćajnicama, oko 320 miliona KM.

Prijedlog budžeta

Neplanirani rast troškova izgradnje najvažnijeg objekta na trasi buduće brze ceste Sarajevo – Goražde uzrokovan je ponajviše zbog razlike između predviđenih i stvarnih geoloških uvjeta na terenu, pojašnjavaju iz Vlade BPK Goražde.

Premijerka BPK i predsjednica Odbora za praćenje realizacije projekta Aida Obuća tvrdi da podrška svih nivoa vlasti nastavku izgradnje neće biti upitna.

– Uvijek je postojala opredijeljenost Vlade FBiH i „Autocesta FBiH“ u davanju podrške implementaciji ovog projekta. U prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu za kapitalne transfere javnim preduzećima planiran je iznos od 254 miliona KM i u odnosu na 2021. veći je za 98,2 miliona ili 63 posto – kazala je Obuća.

Podsjetimo, radovi na izgradnji tunela Hranjen prošle godine značajno su reducirani nakon što je utrošen veći dio planiranih sredstava, a urađeno nešto više od trećine započetog posla.

“Autoceste FBiH” su pokrenule provjere, a iz kompanije “Euro-Asfalt”, koja izvodi radove, pojašnjavali su da je Hranjen najkompleksniji od svih tunela na kojima su radili.

Tunelska cijev

– U informaciji “Autocesta FBiH” se navodi da je došlo do napretka i da je do sada glavna tunelska cijev iskopana u dužini od 2.120 metara, što je od posljednje informacije, iz septembra 2021. godine, više za 85 metara. Servisna tunelska cijev iskopana je u dužini od 1.933 metra. Do sada je iskopano 39 posto tunela, a utrošeno je 94 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova – pojasnila je Obuća.

Nastavak radova

Prema informacijama iz „Autocesta FBiH“, od Vlade FBiH se očekuje usvajanje odluke o pokretanju pregovaračkog postupka za nastavak radova u vrijednosti od oko 14 miliona KM. Radi se o 20 posto od ukupne vrijednosti iz ugovora pa je, prema Zakonu o javnim nabavkama, dozvoljeno potpisivanje aneksa ugovora sa sadašnjim izvođačem radova kako bi se osigurao njihov kontinuitet bez pokretanja nove procedure.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija