Član SDA od njenog osnivanja: Kako je politički i imovinski napredovao Nermin Mandra

Član SDA od njenog osnivanja: Kako je politički i imovinski napredovao Nermin Mandra


Nermin Mandra, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), cijeli radni vijek je proveo na budžetima javnih preduzeća i institucija svih nivoa vlasti. Pomaci ovog Kakanjca u profesionalnoj i političkoj karijeri dužoj od 25 godina proporcionalni su i rastu njegove imovine.

Karijeru je započeo 1994. godine, zaposlivši se u Javnom preduzeću „Radio Kakanj“ koje je kasnije privatizovano. Obnašao je funkcije direktora i urednika. „Nas sedam je bilo stalno zaposlenih i nas sedam je u istim iznosima to kupilo. Ja sam kasnije to prodao pa ih je ostalo šest, pa i šesti je prodao – trenutno ih je pet vlasnika“, rekao je Mandra novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ozbiljniji radni angažman započinje odmah po završetku studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu 2001. kada se zapošljava u Termoelektrani „Kakanj“ pri „Elektroprivredi BiH“. Radno mjesto u ovom preduzeću čuvao je uprkos funkcijama koje je kasnije obavljao: „Ja sam uposlenik ‘Elektroprivrede’, odnosno Termoelektrane ‘Kakanj’ i imao sam taj ugovor da četiri godine mogu obavljati neke poslove ili pozicije mimo Termoelektrane. Dužan sam se vratiti u periodu tom od četiri godine pa sam onda prekidao.“

Dvije godine kasnije postaje ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona. Na ovoj poziciji se zadržava nepuna dva mandata – sve do 2011. godine. U ovom periodu kupuje dva stana, u Kaknju i Sarajevu.

Danas živi u trosobnom stanu koji je u rodnom gradu kupio za 45.000 KM, nakon što je prodao dotadašnju imovinu – građevinsko zemljište i stan. Stan u Sarajevu kupio je 2007. godine za 107.000 KM. U razgovoru sa novinarima objasnio je da nije upisan kao njegov vlasnik zbog neriješenih problema između investitora i izvođača radova.

Pored stanova ima vikendicu i zemljište u Bijelom Polju kod Kaknja za čiju izgradnju je podigao kredit od 50.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2018. godine prijavio je ušteđevinu od 55.000 KM, a novinarima je rekao da je i taj novac uložio u vikendicu. Novinarima je rekao da vozi „Touareg“, vrijedan skoro 50.000 KM, a njegova supruga „Renault“ koji procjenjuje na 12.000 KM.

Da bi sačuvao radno mjesto, vraćao se u Termoelektranu „Kakanj“ – prvo 2007. gdje se zadržao nešto duže od mjesec dana, a drugi put 2016. godine na samo tri dana. Od februara 2011. do novembra 2012. je radio kao pomoćnik direktora u Termoelektrani, a na Lokalnim izborima 2012 osvaja mandat načelnika Općine Kakanj koji je obnovio četiri godine poslije.

Smatra da u BiH treba ograničiti mandate na maksimalno dva jer je, kako kaže, ubijeđen da ne može niko ko čestito i puno radi nakon osam godina biti efektivan.

„Mi smo u rudarskom malom Kaknju napravili jednu renesansu sa raznim projektima. (…) To je svaki dan mašina i, jednostavno, to čovjeka potroši i, eto, ja sam htio da se iskušam i da testiram svoj rejting na nekom širem području“, rekao je Mandra koji je 2018. godine, na pola drugog načelničkog mandata, osvojio zastupničko mjesto u Državnom parlamentu.

Njegove plaće od zapošljavanja u Termoelektrani 2001. pa do one zastupničke u Parlamentu BiH su se kretale od 1.500 do 4.500 KM.

Nermin Mandra je član SDA od njenog osnivanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija