Građani od Schmidta traže da nametne elektronsko glasanje na Općim izborima

Građani od Schmidta traže da nametne elektronsko glasanje na Općim izborima


Zahtijevamo da se visoki predstavnik u Bosni I Hercegovini Christian Schmidt uključi i koristi svoja bonska ovlaštenja za implementaciju sistema elektronskog glasanja za Opće izbore 2022. godine, poručuju građani Bosne i Hercegovine koji su pokrenuli potpisivanje online peticije s navedenim zahtijevom.

“Obzirom na to da je izborna prevara postala tako raširen događaj na izborima i da to izaziva ozbiljne sumnje u legitimitet izabranih zvaničnika, a istovremeno je sve manji odziv birača u posljednjih nekoliko godina i masovan egzodus građana koji napuštaju zemlju jer se ne osjećaju na ispravan način predstavljeni u institucijama. Do danas, ni jedan od glavnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini nije pokazao veliki interes za implementaciju sistema elektronskog glasanja, vjerovatno iz straha od gubitka vlasti”, navedeno je u obrazloženju autora peticije.

Dodaju da bi sistem elektronskog glasanja pomogao u ozbiljnom smanjenju izborne krađe stvaranjem digitalnog traga glasačkih listića koji bi pomogao u ponovnom prebrojavanju i reviziji.

“To bi omogućilo sigurne, efikasne i transparentne izbore u Bosni i Hercegovini. Upravo iz ovih razloga zahtijevamo od visokog predstavnika da se uključi i da iskoristi svoja bonska ovlaštenja za implementaciju elektronskog glasanja prije predstojećih Općih izbora 2022. godine, kako bi se zajamčili slobodni i pošteni izbori u Bosni i Hercegovini”, poručili su autori.

Miralem Prljić, autor peticije za Patriju kaže da je potpise već proslijedio Uredu visokog predstavnika (OHR), ali da odgovor još nije dobio.

“Mislim da je uvođenje elektronskog glasanja trenutno bitnije od reforme Izbornog zakona. Nisam još dobio odgovor iz OHR-a, potpisivanje i dalje traje. Ukoliko ne dobijem odgovor vjerovatno ću lično odnijeti spisak potpisa visokom predstavniku”, dodaje Prljić.

Peticiju je do sada potpisalo skoro 3.700 građana BiH, a potpisati se možete i vi OVDJE.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija