Zastupnik u Bundestagu će posjetiti BiH i Srbiji: Ahmetović se sastaje s Vučićem, Komšićem i Zvizdićem

Zastupnik u Bundestagu će posjetiti BiH i Srbiji: Ahmetović se sastaje s Vučićem, Komšićem i Zvizdićem


Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović posjetit će Sarajevo i Beograd. To je potvrdio na svojoj web stranici. Kako je istaknuo, u petodnevnom putovanju će se fokusirati na razgovore o integraciji u EU i pouzdanoj perspektivi pristupanja EU za zemlje Zapada Balkana, kao i prevladavanje etničkih podjela u regiji.

U četvrtak će poslanik Bundestaga se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Diskutovat će, kako je najavljeno, o situaciji Roma u Srbiji. Sastat će se i sa Jadrankom Joksimovićić, ministricom za evropske integracije Republike Srbije. Planirani su daljnji sastanci s predstavnici Odbora za vanjske poslove i Odbora o EU integracijama, kao i s političarima iz opozicije.

U Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu, Ahmetović će doći u petak, kada će se sastati sa predsjedavajućim Predstavničkog doma PS BiH Denisom Zvizdićem.

U subotu će obići Stari grad u Sarajevu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i premijerom KS Edinom Fortom.

Povodom granatiranja 1994. položit će a vijenac na trgu. Nakon toga će se popeti žičarom na planinu Trebević, gdje će razgovarati o problematici zagađenja zraka zajedno s ekološkim aktivistima. Kasnije tokom dana, član Bundestaga će posjetiti jedinice EUFOR-a u kampu Butmir.

U nedjelju, posjetu će završiti u Muzeju ratnog djetinjstva i na sastanku s predstavnicima “Schüler helfen leben”.

I Fakultet političkih nauka u Sarajevu najavio je njegov dolazak, ali i predavanja koje će održati na temu “Aktuelna politička kriza u BiH”.

“Treće predavanje u okviru ovoga serijala održat će Adis Ahmetović, član njemačkog Bundestaga na temu: “Aktuelna politička kriza u BiH: Šta moramo sami uraditi, a za šta nam je potrebna pomoć?”. Predavanje je zamišljeno kao interaktivni susret i razgovor sa studenticama i studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu“, istaknuli su sa FPN.

Na svojoj web stranici Ahmetović je naveo da se hitno mora prekinuti spirala stalnog potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ovaj pristup zabrinjava i pozira značajni rizici vanjske i sigurnosne politike za EU”, naglasio je Ahmetović, dodajući:

“Potreban nam je novi početak u njemačkoj politici zapadnog Balkana. Inače, utjecaj restriktivnih snaga poput Rusije, Kine ili će se Mađarska povećati”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija