Po modelu HDZ-a vrijednost glasa Hrvata iz Sarajeva i Hrvata iz Livna nije ista

Po modelu HDZ-a vrijednost glasa Hrvata iz Sarajeva i Hrvata iz Livna nije ista


 

Lider Naroda i pravde Dino Konaković reagirao je večeras na tvrdnje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

Čović je, naime, u posljednje vrijeme više puta izjavio da je na nedavnim pregovorima u Neumu odbijen prijedlog HDZ-a/HNS-a (Hrvatski narodni sabor) koji je podržala Venecijanska komisija.

Čović je to ponovio danas na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je navedeno u saopćenju nakon tog sastanka, Čović se “posebno osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provode svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

Sastanak u Zagrebu između Čovića i Plenkovića: “Ozbiljno smo zabrinuti”

No, Konaković je naveo da je istina nešto drugačija.

“Venecijanska komisija je potvrdila samo da naziv prijedloga HNS-a/HDZ-a BiH jeste u skladu sa presudama (Evropskog suda za ljudska prava). Sam prijedlog nije u skladu sa evropskim standardima i diskriminatoran je”, naveo je Konaković.

Dodao je da je “mnogo svjedoka”, te pobrojao šefa Delegacije EU Johanna Sattlera, predstavnike Ambasade SAD-a i šeficu OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, koji su prisustvovali sastanku.

Inače, Čović je istu tezu “provukao” i u pismu koje je jučer uputio međunarodnim zvaničnicima.

“Zahvaljujući nesebičnim naporima predstavnika EU-a, SAD-a i Venecijanske komisije, uspjeli smo postići usklađenost naših prijedloga ustavnih odredbi s najvišim evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, uključujući i pitanje formulacije ustavnog izričaja u odnosu na Predsjedništvo BiH. Našim prijedlogom osigurali smo da svi građani BiH mogu birati i biti birani neovisno o pripadnosti i bez izjašnjavanja nacionalnog ili etničkog identiteta”, naveo je u tom pismu.

No, Čovićev prijedlog, prema tvrdnjama ostalih učesnika sastanka, ipak nije dobio bezrezervnu podršku Venecijanske komisije.

Da li bi treći entitet relaksirao bi sve odnose u Bosni i Hercegovini?

Tačno je da se tim prijedlogom uklanja trenutna diskriminacija iz Ustava, u smislu da se svakom građaninu BiH omogućava da bude biran na sve pozicije. No, isti prijedlog ima drugi problem.

Naime, po modelu HDZ-a vrijednost glasa Hrvata iz Sarajeva i Hrvata iz Livna nije ista. S tim se nije složila Venecijanska komisija piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija