Građanima kredit postao način života: Zadužuju se zbog kupovine stana ali i putovanja

Građanima kredit postao način života: Zadužuju se zbog kupovine stana ali i putovanja


 

U prvoj pandemijskoj godini bila je smanjena aktivnost u svim oblastima, pa tako i u bankarstvu, u smislu da se manji broj građana zaduživao, kako namjenski tako i nenamjenski.

Međutim, kako je pandemija odmicala, u 2021. godini i ova oblast se počela oporavljati. Tako je u prošloj godini, kako su za Klix.ba kazali iz Raiffeisen banke, kada je riječ o kreditiranju fizičkih osoba, zabilježen primjetan rast broja zahtjeva za nenamjenske i hipotekarne kredite.

“Maksimalan iznos nenamjenskih kredita za fizičke osobe je 50.000 KM, dok je prosječan iznos ovih kredita u protekloj godini bio oko 17.000 KM i u porastu je u odnosu na 2020. i 2019. godinu. Također, klijenti pokazuju interes za rješavanje stambenog pitanja te su trendovi potražnje za stambenim kreditima vrlo pozitivni”, kažu iz Raiffeisen banke te dodaju kako je kamatna stopa bila stabilna i kako se ne bi trebala mijenjati ni u narednom periodu.

Protekla godina i za Addiko banku bila je u skladu s ranijim trendovima, a stanje se nakon teške 2020. godine počelo oporavljati na samom početku 2021. godine. Postepeno se, kažu, sve vraćalo u normalu, uz manje usporenje u četvrtom kvartalu 2021. godine, usljed političke nestabilnosti i novog epidemiološkog vala. Kada je riječ o nenamjenskim kreditima, Addiko banka je u prošloj godini zabilježila rast od oko 8,5 posto, dok je prosječan rast tržišta bio oko 4 posto.

“Što se tiče iznosa koji građani uzimaju, mi imamo dvije podjele. Prva je ona s kreditima koji se kreću oko 5.000 KM, koji građani uzimaju za sitnije radove, renoviranje i neke druge nabavke, a druga kategorija su veći iznosi, oko i iznad 40.000 KM, koji se uglavnom uzimaju kad su u pitanju značajniji troškovi dogradnje ili renoviranja stambenih jedinica, dovršenje nekih radova i slično. Ipak, u posljednje vrijeme je primjetna i treća kategorija, gdje govorimo o sitnijim iznosima zaduženja, a to je do 2.000 KM, gdje se klijenti odlučuju neke od kupovina, kao što su bijela tehnika, namještaj, čak i turistički aranžmani, realizovati putem brzih kredita”, kažu iz Addiko banke.

Kamatne stope na bh. tržištu su, kažu iz ove banke, imajući u vidu kompletnu ekonomsku i političku situaciju, te međunarodnu ocjenu rejtinga zemlje, veoma povoljne, čak i niže nego što se može očekivati.

“Razlog za to leži u činjenici snažne konkurencije na bankarskom tržištu. Što se tiče Addiko Bank Sarajevo, politika kamatnih stopa prati tržišna kretanja i u potpunosti je prilagođena tim kretanjima. Ne očekujemo ni u narednom periodu rast kamatnih stopa na kredite, uz uslov da ne bude značajnijih promjena na ekonomskom ili nekom drugom planu”, poručili su iz Addiko banke.

Rast interesa građana za kreditima u 2021. godini zabilježila je i UniCredit Banka, odakle su rekli kako se u prošloj godini stanje normalizovalo te da su zabilježili rast broja zahtjeva za kredite.

“U 2021. godini, u usporedbi s godinom ranije, povećan je broj zahtjeva za nenamjenske kredite, uz isplatu kreditnih sredstava na transakcijski račun klijenta. Kada govorimo o nenamjenskim kreditima, građani mogu dobiti do 50.000 KM s rokom otplate do 10 godina. Također, u 2021. godini primjetan je i oporavak interesa građana za stambenim kreditima u odnosu na prvu godinu pandemije. Posebno se interesovanje povećalo u drugom polugodištu”, kažu iz UniCredit Banke, odakle su potvrdili da je trend kamatnih stopa stabilan piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija