Husić o provođenju sporazuma između rudara, EP BiH i Vlade FBiH: Nisu svi problemi riješeni, čeka nas još puno posla

Husić o provođenju sporazuma između rudara, EP BiH i Vlade FBiH: Nisu svi problemi riješeni, čeka nas još puno posla


Krajem novembra prošle godine održani su masovni protesti rudara rudnika u sklopu Koncerna “Elektroprivrede BiH”, a povod za proteste bili su neadekvatni uvjeti, potencijalno smanjenje plaća i problemi s uvezivanjem radnog staža.

Početkom decembra je, ipak, postignut sporazum između “Elektroprivrede BiH”, Sindikata radnika rudnika FBiH i Vlade Federacije BiH.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić je istakao za „Avaz“ da je zadovoljan provođenjem sporazuma.

– Procedura penzionisanja radnika rudnika u sklopu Koncerna koji su ispunili zakonom predviđene uvjete za penzionisanje gotovo je okončana. Imamo informacije iz rudnika da se traže spiskovi radnika koji će u toku 2022. ispuniti uvjete za penzionisanje kako bi se pravovremeno pronašla finansijska sredstva za uvezivanje staža – rekao je Husić.

I dalje postoji problem slabih proizvodnih rezultata u nekim rudnicima. Husić poručuje da rudari traže minimum uvjeta koji bi omogućili bolje rezultate te poručuju da svi problemi nisu riješeni, jer ih tek čega složen i zahtjevan pregovarački proces.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija