“Osjećam se apsolutno nesigurno, policija ne radi ništa, češće ih viđam po lokalima nego na cesti”

“Osjećam se apsolutno nesigurno, policija ne radi ništa, češće ih viđam po lokalima nego na cesti”


Pitali smo građane jesu li zabrinuti i da li se osjećaju sigurno u Sarajevu

Sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo, ako je suditi po mišljenju građana, posljednjih nekoliko mjeseci znatno je pogoršana. Sve je veći broj saobraćajnih nesreća, slučajeva ubistava, samo u posljednjih sedam dana bačene su četiri bombe, zabilježeni su pokušaji otmice i slično.

To su samo neki od primjera crne hronike koja ovih dana dominira na naslovnicima novina i portala te izaziva veliku zabrinutost kod građana.

Dok premijer Edin Forto novinarima odgovara da “nije fer” postaviti mu pitanje o sigurnosnoj situaciji jer “nije spreman”, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica poručuje na Facebooku da će dodatno intenzivirati mjere.

– Razumijemo zabrinutost građana koja je narasla tokom posljednjih nekoliko sedmica. Iako nam statistika pokazuje da smo u prosječnom periodu po broju zločina, saobraćajnih nesreća, teških krivičnih djela itd., imali smanjenje trenda tih oblika kriminala, dodatno ćemo intenzivirati mjere – poručio je ministar Katica.

Pitali smo građane jesu li zabrinuti i da li se osjećaju sigurno u Sarajevu.

Odgovori su varirali od “situacija je zadovoljavajuća” do “ovako katastrofalno stanje nikad nije bilo”. Stariji se građani, kako navode, ne boje toliko za sebe koliko za svoju djecu i najmilije.

– Osjećam se apsolutno nesigurno, mislim da nikad nisu ovako loša vremena bila i da ta naša policija ne radi ništa. O tužilaštvu i sudstvu da ne pričam, znači ovdje uopšte nema države – kazala nam je jedna građanka piše Oslobođenje.

– Ovo me sve više podsjeća na državu kojom kriminalci vladaju, preko dana se osjećam sigurno a noću ne izlazim, nije mi svejedno, žao mi je nemoćnih djevojaka, male djece; Osjećam se sigurno, sve zavisi gdje se nalazite, duže vremena je ovako i ništa se nije promijenilo; situacija je relativno dobra bez obzira na sve što se dešava; policija radi koliko može, ne mislim da su totalno angažovani jer češće ih viđam, u toku radnog vremena, po lokalima nego na cesti… – neki su od odgovara građana, a ostatak možete pogledati u videu.

https://youtu.be/fFtUF-TXIy4


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija