Taksisti u Živinicama prijete blokadom ulica zbog novih taksi stajališta

Taksisti u Živinicama prijete blokadom ulica zbog novih taksi stajališta


Grupa taksista okupila se danas ispred Gradske uprave u Živinica. Razlog je ukidanje stajališta na kojima su bili godinama, što im je, kako kažu, ugrozilo egzistenciju. U Gradskoj upravi danas nije bilo sluha za njihove probleme, a ukoliko se nešto ubrzo ne promijeni, kažu da su spremni i blokirati centar grada.

– Gradsko vijeće je preko noći donijelo odluku o raspodjeli i dodjeli taksi stajališta. Nas niko nije pitao ništa, kakva je to lokacija, možemo li tu išta zaraditi – kaže Safet Šehić, predsjednik Udruženja Živinice taksi, koje okuplja 60 od ukupno stotinjak taksista u ovom gradu.

U zakonu stoji da jedan taksista može raditi na 500 do 1.000 stnovnika, a oni su kao broj stanovnika uzeli 500, tako da je nas previše, ističe Šehić, oko 100 u dva kilometra ulice, piše Faktor.

Problem stajališta

– Raspodijeljeni smo tako da smetamo jedni drugima, a sada nas izmještaju na neadekvatne lokacije. Ispred Gradske uprave na četiri-pet obilježenih mjesta treba stoji nas 13, a radi se o raskrsnici. U gradu ima mjesta za 40 vozila, ostalo mora biti raspodijeljeno po mjesnim zajednicama – pojašnjava Šehić.

Kaže da je poslao veliki broj dopisa Gradskoj upravi, Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, gradskom preduzeću Horizontala, koje je nadležno za taksi stajališta.

– Kada odemo u Horizontalu šalju nas u gradsku službu i obratno. Niko nas ne pita kada se dodjeljuju stajališta – navodi Šehić.

On ističe da se općinske službe po zakonu moraju usaglasiti s udruženjima taksista po pitanju stajališta, a ako do toga ne dođe spremni su blokirati ulice.

– Neko treba da mi u 60. godini uzme kruh iz ruku. Ovo je nama, praktično, zabrana rada. Ulica koja je od 1985. godine bila jednosmjerna i to nikome nije smetalo, promijeni se preko noći. Otakako se to desilo, već 15 dana, gotovo ništa ne zarađujemo. Mi ovdje tražimo pravo na rad, da nas puste gdje smo bili – priča Mirko Pranjić, koji kao taksista u Živinicama radi više od 20 godina.

Taksista Emir Mulavdić kaže da je sve počelo odlukom iz oktobra prošle godine, kojom se izmještaju taksi stajališta zbog asfaltiranja ulice.

Promjene preko noći

– Niko nas nije obavijestio, a naše oznake su skinute. Pomjerili su nas ispred Gradske uprave na mjesto na koje nemamo adekvatana ulaz ni izlaz. Nakon toga smo u januaru dobili rješenja da je taksi stajalište zvanično pomjereno na tu novu lokaciju – navodi Mulavdić.

Ističe da su pokušali da rade, ali da posla jednostavno na tom mjestu nema.

– Nama treba mjesto gdje je frekventno, gdje ima ljudi. Ovdje nemamo šta tražiti. Predlagali smo dvije-tri lokacije, ali nema odgovora. Ako nam ne riješe svi ćemo na jedno stajalište, pa ćemo smetati svima i onda će se problem morati riješiti – kaže Mulavdić.

Taksisti odgovornim za premiještanje taksi stajališta u centru grada smatraju predsjednika Gradskog vijeća Naila Jusića, koji je predložio odluku. On ih danas nije primio na razgovor, a nije želio pričati s novinarima, rekavši da ide na put.

– Odluka o taksi stajalištima mijenjana je četiri-pet puta u uvijek je neko bio nezadovoljan. Na posljednjoj sjednici gradskog vijeća ulica Alije Izetbegovića, koja je 30 godina bila jednosmjerna, u jednom dijelu je postala dvosmjerna, a taksisti su izmješteni. To je urađeno ishitreno i sada pored taksista, problem imaju trgovci, kojima je teško primati robu – kaže Mujo Muratović, vijećnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Gradskom vijeću Živinice.

Hoće li biti sluha za probleme taksista u Živinicama ili će doći do radikalnih poteza bit će poznato vrlo brzo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija