“Draga djeco, mladosti lijepa, ako zlo dođe ovdje, pustite nas stare da se kvalitetno pobijemo”

“Draga djeco, mladosti lijepa, ako zlo dođe ovdje, pustite nas stare da se kvalitetno pobijemo”


Ramiz Huremagić iako magistar kriminologije i krivičnog pravosuđa, posvetio je svoj život pisanoj riječ.

Na svom Facebook profilu objavio poruku povodom rata u Ukrajini.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Draga djeco, mladosti lijepa,

Oprostite mi ako vas prekidam u vašim pripremama i ostrašćenim mladalačkim žudnjama da što prije navučete maskirnu uniformu, uzmete pušku u ruke i postanete superheroji koji će junački da ginu za svoju zemlju.

Prije tačno trideset godina imao sam vaše godine i pucalo me sve to što danas puca vas. Dobio sam i pušku i uniformu, i vojni raspored, i 37 mjeseci u vojničkim čizmama, i ranjavanje, i pregršt proživljenih strahova – kako svojih tako i onih u tuđim, često i umirućim, očima.

Meni nije imao ko da kaže šta je to Rat. Kakva je to strašna neman. Otvorena scena na kojoj zlo suvereno vlada i mehanizam koji savršeno uspijeva da iz svakog, ali doslovno baš svakog čovjeka izvuče i zadnji atom, i najmanju molekulu i dobra i zla u čovjeku. Vjerujte mi na riječ, na žalost, puno je više zla.

Zato svi vi, mladi i lijepi, prpošni i stasiti, vi koji pričate ove naše jezike koji nam čine da se razumijemo, prestanite da se zanosite i prizivate tu neman koja melje živo meso, a ono mlado još i najradije. Kunem vas krvlju svih nas da se sklonite – slušajte muziku, igrajte igrice, vjerujte u ljubav, a i Bog je ljubav, šutajte lopte, ganjajte cure i zaljubljujte se, ili se naprosto kvalitetno drogirajte. Činite sve ali samo nemojte sanjati rat.

A ako zlo i dođe ponovo u ove krajeve, sklonite se sa strane i pustite nas stare. Da se kvalitetno pobijemo, dovršimo i zatvorimo taj nesretni krug koji nas je od rođenja opasao kao pupčana vrpca oko vrata. Vjerujte nam, sad smo pametniji. Sad ćemo prvo da uspostavimo prve linije po hodnicima i napucanim uredima vlastodržaca i moćnika, korumpiranih krvoločnih zvijeri, bezočnih vladara naših i vaših života. Prvo ćemo tamo da pometemo i očistimo davno okupirane pozicije.

Da skinemo omče zlotvora i raspolućenih pomahnitalih voždova, poglavnika i sultana. Da otvorimo vrata slobodi i ljudskom dostojanstvu. Jer za njih smo mi odgovorni, najviše što smo se sklonili i šutali.

A poslije, možemo se komotno i međusobno potamaniti, da vam doslovno očistimo budućnost od svih nas koji rat nosimo upisan u genetski kod. Da tako i bukvalno prekinemo spiralu zla i nedovršene poslove, osvete, osvajanja i porobljavanja. I da ostavimo vama da gradite neki svoj novi svijet. Bez tereta nas i naših trauma i istina. I onih prije nas, i onih prije njih.

I nemojte nas žaliti i obilježavati pa da smo vam i vaši najrođeniji. Ne gledajte nas ni kao žrtve niti heroje. Pustite se tih plemenskih rituala i običaja. Spasite sebe. Možda tako uspijete spasiti i ovaj pomahnitali svijet. Koji već odavno nije ugodno mjesto za živjeti.

I zasadite drvo. Ne stoga što to ima neku posebnu poruku. Čisto zato što to je plemenitije, korisnije i prikladnije za jednog mladog čovjeka nego da, ne bilo primijenjeno, ubije drugog mladog čovjeka. A kažu i da drveće zna da sluša. Mi nismo imali nikoga da nas sluša.
Poslušajte me samo jednom: sad”, napisao je Huremović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija