Iščekuje se nova runda pregovora do kraja dana, ali Rusi ne prestaju pucati

Iščekuje se nova runda pregovora do kraja dana, ali Rusi ne prestaju pucati


Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. Od tada do danas vođene su mnoge borbe. Ratna dešavanja u toj zemlji, kao i reakcije svijeta možete pratiti u našem tekstualnom prijenosu uživo.

Najvažnija dešavanja sedmog dana rata u Ukrajini:

Rusi sve više napreduju u Harkovu i Kijevu. Borbe traju na periferiji glavnog grada, dok su u Harkovu granatirani mnogi objekti u samom gradu.

Tokom noći ruski vojnici su opkolili Herson i ušli u grad, borbe su u toku.

Na obali Azovskog mora je jučer i sinoć bilo posebno žestoko s obzirom na to da Rusija iz pravca Donbasa pokušava osvojiti Mariopolj, značajan industrijski grad, jedini koji ne kontrolišu na obali.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je uveo zabranu ruskim avionima da lete iznad američkog neba.

Danas bi trebali biti nastavljeni pregovori Rusije i Ukrajine.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da će ruska delegacija na dogovorenoj lokaciji čekati ukrajinsku do večeras navečer. Razlog sastanka bi trebala biti nova runda pregovora, a ukrajinska strana nije komentarisala ovu izjavu.

“Pregovori Rusije i Ukrajine se održavaju, ali vrijeme još nije dogovoreno. To može biti tokom večeri danas”, rečeno je to RIA Novostima.

Ukrajinske oružane snage objavile su podatke o dosadašnjoj šteti koju su načinili ruskim trupama navodeći da je riječ o preliminarnim informacijama o gubicima od početka invazije.

Oni navode da su Rusi izgubili 5.840 vojnika, 30 aviona, 31 helikopter, više od 200 tenkova, 862 oklopna patrolna vozila, 85 topovskih sistema, 9 protivzračnih sistema, 60 rezervoara za gorivo, 355 vozila i 40 MLRS raketnih bacača.

Kako se borbe nastavljaju u Ukrajini, tako se nastavlja i povećanje globalne cijene nafte, uprkos novim mjerama usmjerenih na smirivanje tržišta.

Članovi Međunarodne energetske agencije pristali su pustiti 60 milijuna barela nafte iz hitnih zaliha, ali bez obzira na to nafta Brent je dosegnula 113 dolara po barelu, što je najviša razina od juna 2014. godine.

Rusija je jedan od najvećih proizvođača energije u svijetu i investitori su zabrinuti da bi to moglo utjecati na opskrbu naftom ili plinom.

Treći najveći grad u Ukrajini Odesa se nalazi na jugozapadu Ukrajine, a otkako su Rusi okupirali Herson u ovom gradu postoji veliki strah.

Centar grada je zabarakadiran vrećama pijeska i sve je spremno za bitku koja se čini neminovnom. Neki civili su uzeli oružje iako još nema borbi, a sam grad izgleda kao da je već pod opsadom.

Objavljen je posljednji izvještaj britanske obavještajne agencije o situaciji u Ukrajini u kojem se navodi da su zračni napadi i teška artiljerija nastavili pogađati naseljena područja u Harkov, Kijevu, Mariopolju i Černihivu.

Ističe se da su ruske snage zauzele Herson na jugu zemlje, ali da su i dalje ograničeni zbog logističkih problema i snažnog ukrajinskog otpora.

Na kraju dodaju da je broj civila koji su raseljeni iz zemlje usljed opasnosti, otprilike 600.000.

Međunarodna teniska federacija zabranila je Rusiji da brani titulu Davis cupa, ali će teniseri moći da se takmiče na Grand slam takmičenjima i drugim, redovnim turnirima.

Odluka o zabrani učešća na međunarodnim turnirima obuhvata i Bjelorusiju, a došla je usljed brojnih sankcija koje svijet uvodi Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se obratio naciji nakon teške noći u mnogim gradovima. Govorio je o mjestu Babinji Jar koje su Rusi pogodili.

“Za svakog normalnog čovjeka koji poznaje povijest Babinji Jar je poseban dio Kijeva. Poseban dio Europe. Mjesto molitve. Mjesto sjećanja na sto tisuća ljudi koje su ubili nacisti. Mjesto starih kijevskih groblja. Tko je potreban da bi takvo mjesto postalo meta projektila? Po drugi put ubijate žrtve holokausta”, rekao je.

Zatim je govorio o ujedinjenju Evrope protiv brutalnog čina Rusije.

“Kakav je rezultat za Rusiju? Zastava ove države više se neće viđati na sportskim turnirima. Moderna svjetska kultura sada će im biti zatvorena. Ruska roba skida se s polica trgovina diljem svijeta. Ruske banke su isključene iz globalnog sustava. Ruski građani gube svoju ušteđevinu, gube sve izglede. Ruske majke gube djecu u potpuno stranoj zemlji”, istaknuo je Zelenski.

Naglasio je da će doći vrijeme kada će Ukrajinci moći spavati i da će to biti nakon rata – “nakon pobjede”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija