German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Bundestag: “Ne fali mnogo da u BiH izbije rat”

Bundestag: “Ne fali mnogo da u BiH izbije rat”


Izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan Adis Ahmetović izjavio je za Redaktions Netzwerk Deutschland (RND) da je mir na Zapadnom Balkanu u opasnosti.

Na pitanje da li vidi neke paralele sa ratom u Ukrajini, Ahmetović je istakao:

“Ne fali mnogo da u BiH izbije ratni sukob. Potreban je samo jedan povod. Nešto slično, na primjer, desilo se sa Ukrajinom, autoritarni šef države poput Putina priznaje Republiku Srpsku kao autonomnu Narodnu republiku. Mir je također u opasnosti na Zapadnom Balkanu“.

Na pitanje RND-a, kako bi se takav rat mogao spriječiti Ahmetović je odgovorio:

– Prije svega, Bosna i Hercegovina bi trebala postati kandidat za pristupanje Evropskoj uniji. To bi bio snažan politički signal. Vojno prisustvo je također potrebno radi odvraćanja: vojna misija EU u Bosni i Hercegovini trenutno ima samo 600 vojnika. Njemačka je napustila misiju prije deset godina. Njemačka bi trebala ponovo učestvovati u Euforu – takođe vojno, zaključio je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija