Suđenje generalu Dudakoviću i ostalima: Feraget vjeruje u nepristrasnost Suda

Suđenje generalu Dudakoviću i ostalima: Feraget vjeruje u nepristrasnost Suda


Nakon dvije godine pred Sudom BIH održana je statusna konferencija u predmetu u kojem su optuženi nekadašnji komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković i ostali pripadnici i komandanti tog korpusa zbog “zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine”.

Medijima se nakon suđenja obratio Ifet Feraget, advokat optuženog Fatmira Muratovića kazao je da je ovo jedan od najkomplikovanijih postupaka koji se vodi pred ovim sudom.

„Ono što je općepoznato je da je Bihać bio pod opsadom skoro pune tri godine, da je stradao i veliki broj civila i da je ova akcija pokrenuta od hrvatske vojske, a tek onda od Armije BiH s ciljem deblokade Bihaća. Ono što kao branilac moram reći da vjerujem u nepristrasnost Suda BiH. Očekujem i punu nepristrasnost postupajuće tužiteljice, jer svaka pristrasnost ukida i slobodu i pravu – rekao je Feraget.

Kakao je istakao dalje namjera je dokazati punu istinu o odbrani Bosne i Hercegovine, da se pokaže šta se stvarno desilo i da se dokaže da su ispoštovani standardi međunarodnog prava.

Inače, danas je zatraženo ukidanje mjera zabrana za optužene.

“Mjere zabrane ne pogađaju svakog jednako. Neka optužena lica pogađaju teže, jer se radi o osobama koje su decenijama radili u inostranstvu i otkako je počeo postupak te kako je njima izrečena mjera zabrane napuštanja BiH njima su oduzete putne isprave i egzistencija je dovedena u pitanje. Drugi problem je i narušavanje porodičnog života, jer pojedinim optuženim porodice žive vani. Mislim da su se stekli uslovi za ukidanje ovih zabrana, jer je riječ o ljudima koji su se uredno odazivali na suđenje – dodao je Feraget.

Statusnoj konferenciji nije prisustvovao Atif Dudaković iz zdravstvenih razloga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija