Institut za nestale osobe BiH: Porodica Mustafić je obaviještena o rezultatima analize DNK

Institut za nestale osobe BiH: Porodica Mustafić je obaviještena o rezultatima analize DNK


Demantij na tekst: „Mustafići nakon 12 godina saznali da je njihov Salim identificiran“

Mustafići nakon 12 godina saznali da je njihov Salim identificiran

Obraćamo vam se povodom teksta objavljenog na vašem portalu 22.03.2022. sa naslovom „Mustafići nakon 12 godina saznali da je njihov Salim identificiran“.

Naše reagovanje odnosi se na navode da porodicu Mustafić niko nije obavijestio o završenoj identifikaciji njihovog sina koja je izvršena još 2010. godine.

Identifikacija nestale osobe je pravni postupak. Kada se utvrdi podudarnost DNK između profila DNK izolovane iz referentnih profila porodice i profila DNK izolovane iz postmortalnog uzorka, izvještaj o podudaranju DNK se dostavlja Institutu za nestale osobe BiH, nadležnom tužilaštvu i specijalisti sudske medicine koji su provelli sudsku naredbu za ekshumaciju. Nadležne institucije koje koordinira Institut obavještavaju članove porodice koji se pozivaju na zvaničnu identifikaciju koju obavlja specijalista sudske medicine na osnovu rezultata analize DNK i drugih dostupnih podataka i uz pristanak porodice.

Kada vještak sudske medicine zaključi identifikaciju, relevantni podaci se potom dostavljaju u matični ured koji evidentira smrt.
U martu 2010. godine u Institut za nestale Bosne i Hercegovine pristigao je DNK izvještaj o podudaranju na ime Salima Mustafića čime proces identifikacije nije formalno okončan jer nije dobijen pristanak porodice.

Nerijetko, prilikom pristizanja DNK izvještaja o identitetu ekshumiranih žrtava u Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, porodice nestalih osoba nisu spremne pristupiti zvaničnoj identifikaciji.

Uzrok tome je uglavnom je fragmentiranost i nepotpunost posmrtnih ostataka koji su pronađeni. Porodice tako odluče čekati još neko vrijeme, u nadi da će se pronaći i ostali dijelovi posmrtnih ostataka ili da bi izbjegli retraumatizaciju starijih članova porodice. Iz jednog od ovih ili nekih drugih razloga, porodica Mustafić je odlučila sačekati sa formalnom identifikacijom, što je njihovo pravo.

Dakle, porodica je obaviještena o rezultatima analize DNK posmrtnih ostataka Salima Mustafića odmah po njihovom pristizanju ali su se odlučili čekati. Nakon što je polovinom marta 2022. porodica donijela odluku, formalna identifikacija je organizovana 21. marta čime je zakonski postupak okončan.

Kontakti sa porodicama nestalih osoba provode se po određenoj proceduri i jednaki su za sve, a o tome postoje i detaljne evidencije u Podrinje identifikacionom projektu.

Na kraju želimo istaći da je pitanje nestalih osoba izuzetno osjetljivo pitanje kao i sam proces ekshumacije i identifikacije koji je uvijek izuzetno bolan za sve one koji godinama tragaju za sudbinom svojih najmilijih te da neprovjereni navodi unose duboki nemir i sumnje u proces onih koji jos uvijek tragaju za svojim članovima porodica.

U Bosni i Hercegovini je pronađeno oko 80% nestalih osoba u proteklom ratu (od ukupno 31.500 nestalih) što je najviši postotak na globalnom nivou, a model rješavanja pitanja nestalih, je model koji mahom preuzimaju druge zemlje u svijetu koje se suočavaju sa istim problemom.

Najljubaznije vas molimo da prilikom objave ovako osjetljivih informacija, najprije zbog porodica nestalih osoba i bola koji sa sobom nose, a zatim i poštivanja novinarskih profesionalnih principa, budete slobodni da kontaktirate portparola Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i provjerite sve potrebne navode.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija