Vlasnik restorana Una ispitan u Tužilaštvu KS, predložene mu mjere zabrane

Vlasnik restorana Una ispitan u Tužilaštvu KS, predložene mu mjere zabrane


Bakir Hadžić, vlasnik sarajevskog restorana Una, ispitan je u Tužilaštvu KS, a kao osumnjičeni za utaju poreza u predmetu “Kasa”. Nakon saslušanja predložene su mu mjere zabrane.

Potvrdila je za Faktor ovo Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Hadžiću su predložene mjere zabrane jednake onima koje su određene ostalim ugostiteljima u predmetu “Kasa”, a koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim i svjedocima i zabranu prilaska objektu.

Mjere zabrane ranije su određene Nedžadu Rašidagiću, vlasniku Metropolisa, Edinu Vreti, vlasniku restorana Kibe Mahala, Željku Ljubasu, vlasniku Luke, Nejri Ibrović, vlasnici Montane, te Šaćiru Čediću, vlasniku Vatre. U pritvor su smješteni Ines Juretić i Oleg Kraublatt.

Kraublatt i Juretić, bivši direktor i sadašnja direktorica fimre “Inspirit”, koja je ovlaštena za servisiranje fiskalnih kasa, sumnjiče se da su kreirali i sarajevskim ugostiteljima prodavali posebne softvere kao što su “Star cafe” koji je kasnije preimenovan u “Inspirit Gastro” te “Gandalf”, a koji su ugostiteljima omogućavali da utaje porez.

Prvim programom su korisnici mogli da dugim klikom miša umjesto fiskalnog računa izdaju zamjenski račun koji se ne registruje u fiskalnom sistemu. Drugim programom “Gandalf”, koji su vlasnici kafića dobili na USB stiku, mogli su da brišu historiju korištenja sistema “Inspirit Gastro”, tako da bi se izbrisali tragovi koji nisu na fiskalnom računu. Tako, u slučaju inspekcijske kontrole sve bi bilo uredu.

Ugostiteljki objekti u kojima je uvrđena utaja poreza zapečaćeni su prošle sedmice, nedugo nakon privođenja osumnjičenih, ali su u utorak ponovo otvoreni te su nastavili sa radom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija