Sutkinja Miletić koja je tražila zamjenu riječi genocid kažnjena umanjenjem plaće za 10 posto

Sutkinja Miletić koja je tražila zamjenu riječi genocid kažnjena umanjenjem plaće za 10 posto


Ured disciplinskog tužioca donio je prvostepenu disciplinsku odluku kojom je sutkinja Suda BiH Dragica Miletić sankcionisana sa 10 posto umanjenja plaće na jedan mjesec, saznaje Novinska agencija Patria. Iz UDT-a nisu htjeli otkriti ovu informaciju dok se ne okonča postupak.

“U navedenom predmetu donesena prvostepena disciplinska odluka koja je dostavljena strankama u postupku i na koju postoji pravo žalbe. Imajući u vidu da disciplinski postupak nije okončan, nismo u mogućnosti dati Vam više informacija”, naveli su u zvaničnom odgovoru Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.

Disciplinski postupak protiv Dragice Miletić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine koja se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) tereti za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, održan je krajem marta.

Sutkinja Dragica Miletić se tužbom tereti da je na ročištu održanom u Upravnom odjeljenju 3. marta 2020. – nakon što je tužitelj Mehdin Jakubović, u predmetu u kojem je postupala, izjavio za zapisnik: “Ja sam preživio genocid” – rekla: “Hoćemo li upotrijebiti termin genocid?”

U tužbi se još navodi da je pomoćnica državnog pravobranioca rekla kako postoje presude Međunarodnog krivičnog suda kojima je utvrđen genocid, a sutkinja Miletić je, između ostalog, rekla da je njoj “kao sudiji sve to poznato, da poštuje žrtve i da je samo pitala da li se može upotrijebiti neki drugi izraz”.

“Tužena je morala biti svjesna kodeksa sudijske etike. Insistirala je na promjeni termina genocid u riječ zločin”, kazala je disciplinska tužiteljica Alma Hasanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija