Vlada KS oštećena: Imenovan samo jedan član UO KCUS-a, Vranić najavljuje tužbe

Vlada KS oštećena: Imenovan samo jedan član UO KCUS-a, Vranić najavljuje tužbe


Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je za Patriju da će razmotriti podnošenje tužbe zbog nezakonitog imenovanja članova Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naime, Vlada FBiH danas je imenovala 10 članova UO KCUS-a, a ispred Vlade KS imenovana je samo Lejla Brčić, ali i ne i drugi prijedlog Ilma Mehić Jusufbašić što znači da je Vlada KS kao jedan od osnivača i najvećih finansijera KCUS-a ostala bez jednog člana Upravnog odbora.

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova, a po jednog člana predlažu preostala četiri kantona (SBK, ZDK, BPK, USK), dva člana Federalno ministarstvo zdravstva i tri člana ispred reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva (2) moraju biti iz reda zdravstvenih radnika kako predviđa Statut KCUS-a.

Tako je Jasmin Kapetanović imenovan za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić, Ernela Eminović (KCUS), Muvedeta Butmir-Ćedić (KCUS), Ajdin Zulić, Diana Štimjanin – Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić za članove.

Vlada KS ubrzo će se izjasniti o eventualnoj tužbi zbog ovog imenovanja, odnosno nepoštivanja prijedloga Vlade KS kao jednog od osnivača i najvećeg finansijera KCUS-a sa oko 150 miliona maraka.

Inače, već godinama Federalno ministarstvo koje i predlaže Vladi FBiH listu članova UO na osnovu pristiglih prijedloga ne poštuje volju Kantona Sarajevo kao osnivača.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija