Više i ne znaju kome pripadaju: 110 političara na svim nivoima vlasti u RS-u mijenjalo stranački dres

Više i ne znaju kome pripadaju: 110 političara na svim nivoima vlasti u RS-u mijenjalo stranački dres


Čak trećina saziva Narodne skupštine Republike Srpske promijenila je stranački dres. Dvoje od ukupnog broja preletača u najvećem zakonodavnom tijelu Republike Srpske pripada jatu “duplih preletača”, odnosno onih koji su iz stranke opozicije prešli u stranku vlasti, a onda kada je njihova nova stranka ponovo postala opoziciona, “spas” su potražili u stranci u vlasti.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje Udruženja građana ReStart Srpska koje je predstavilo bazu političkih preletača. Baza datira od 2018. do danas, predstavlja tek trećinu puta i u narednom periodu će biti dorađivana. Trenutno broji čak 110 imena preletača na svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj.

REDOVNA POJAVA

– Korijen ovog problema vidljiv je u 2014. godini. Tada je u Republici Srpskoj vlast formirana prelaskom dva opoziciona poslanika u tabor vladajuće većine. Ovaj momenat je veoma bitan, jer na određeni način predstavlja prekretnicu u ovakvom načinu političkog ponašanja. Od ovog trenutka prelasci iz jedne u drugu političku partiju nakon izbora postaju redovna pojava i pojava koja je vremenom od naroda percipirana kao normalna, kazao je predsjednik ReStarta Stefan Blagić.

On kaže da moguće rješenje ovog problema ne vidi u dodjeljivanju mandata političkoj stranci, jer bi time lideri stranaka dobili najveću moć. Time bi, rekao je Blagić, partitokratija bila zacementirana. Gotovo 85 odsto prelijetanja identifikovano je, dodaje Blagić, u prvih osam mjeseci mandata, pa kao potencijalno rješenje problema predlaže model iz Austrije.

– U Austriji u tom periodu, u prvih osam mjeseci, nikome nije dozvoljen prelazak u drugu stranku. Tako da možemo reći da u tih prvih osam mjeseci mandat pripada stranci, a nakon toga poslaniku. Taj period na početku mandata je ključan, jer predstavlja vrijeme u kojem se formira vlada, istakao je Blagić.

On smatra da je prije petnaestak godina u Republici Srpskoj postojao mnogo viši stepen demokratije nego danas. Danas je, dodaje Blagić, na sceni krađa izborne volje građana, odnosno biračkog tijela.

– To je krađa kao i svaka druga krađa. Prvi prelet u ovoj bazi datira od prvog jula 2017. godine do danas. Nismo išli još jedan period unazad zato što je cifra ogromna i to se nije moglo uraditi. Poslanici se više i ne sjećaju gdje je ko prešao. Vjerujte da nam je bilo teško i ove podatke prikupiti, istakao je Blagić.

OBESHRABRENI BIRAČI

Politički analitičar Velizar Antić napominje da su domaći slučajevi preletača specifični i po tome što glavni razlog prelaska iz stranke u stranku nije ideologija.

– Da se ovi preleti dešavaju iz ideoloških razloga, to i ne bi možda bilo tako loše, ali se kod nas dešava da ljudi pređu iz krajnje desne u krajnje lijevu partiju. I ideološke razlike kod domaćih stranaka sve manje su vidljive, što bi takođe mogla biti posljedica ovog problema. Iako je problem preletača donekle očekivan u mladim demokratijama, ipak predstavlja ozbiljnu prepreku motivaciji ionako demotivisanih birača da koriste svoje građansko pravo i glasaju na izborima te tako, kažnjavajući ih na izborima, eliminišu preletače iz političkog života, rekao je Antić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija