OHR kontra HDZ-a: Nema prepreka da Vijeće ministara izdvoji novac za izbore

OHR kontra HDZ-a: Nema prepreka da Vijeće ministara izdvoji novac za izbore


 

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se na Twitter profilu, te razotkrio tvrdnje o tome da Vijeće ministara BiH ne može osigurati sredstva za Centralnu izbornu komisiju, jer bi takva odluka bila nezakonita.

Iz OHR-a su kao činjenicu naveli da Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine dopušta Vijeću ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom preioda privremenog finansiranja.

HDZ opet spriječio izdvajanje novca za izbore

Ističu kako ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

“Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele” navodi se u objavi OHR-a.

HDZ, odnosno ministar finansija Vjekoslav Bevanda već sedmicama odbija da glasa o odobravanju izdvajanja novca za finansiranje izbora iz budžetske rezerve. To je bio slučaj i danas kada je Bevanda, uprkos jučerašnjem pozivu ambasadora Kvinte glasao da se ta tačka ne uvrsti na dnevni red.

Postavlja se pitanje da li OHR na ovaj način pravi uvod u novo posezanje za Bonskim ovlastim ai nametanja odluke o finansiranju izbora. Slično su postupali kada je Schmidt nametnuo odluku o državnoj imovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija