Njemačka će izručiti Savu Marinkovića, osumnjičenog za likvidaciju sarajevskih policajaca

Njemačka će izručiti Savu Marinkovića, osumnjičenog za likvidaciju sarajevskih policajaca


Sava Marinković, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, za nekoliko dana konačno stiže u BiH.

– Ministarstvo pravosuđa Njemačke je pristalo na njegovo izručenje, a njegov dolazak u BiH se očekuje za najviše sedam dana, rekao je za Oslobođenje izvor blizak istrazi. Marinković bi, po dolasku u BiH, a prije odlaska u pritvor koji mu je ranije odredio Kantonalni sud u Sarajevu, trebao ići na saslušanje kod postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS-a, gdje će dati iskaz na okolnosti pomenutog zločina. Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za likvidaciju policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz Seata pucala u Šehovića i Vujinovića. Macan je rekao i to da je Marinković dvostruku likvidaciju izvršio zbog “patološke mržnje prema Bošnjacima”.

S druge strane, Marinković, koji je vjenčani kum Macanu, prije nekoliko mjeseci je preko svog advokata Bojana Veselinovića poručio da je spreman na saradnju s Tužilaštvom KS-a i istražnim organima. Tada je negirao bilo kakvu umiješanost u zločin.

Marinković se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Njemačkoj. Kritične večeri sa Marinkovićem u vozilu se, navodno, nalazio Marko Trifković Žižan, koji je iza rešetaka i koji se tokom dosadašnje istrage branio šutnjom. Macan je, do sada, nekoliko puta davao iskaz u zgradi Tužilaštva te je pristao da svjedoči protiv Marinkovića i Trifkovića.

Macan se predao Tužilaštvu KS-a 24. decembra prošle godine nakon Interpolove potjernice koja je za njim bila raspisana. Nakon višegodišnje istrage koja nije davala nikakve rezultate, on je sarajevskim tužiocima nacrtao i šemu kretanja ubica, te je do detalja opisao sve što se dešavalo kritične večeri. Nezvanično, tužilački tim je već počeo sa pisanjem optužnice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija