Nevjerovatna neupućenost visokog predstavnika: Schmidt je Banju Luku nazvao glavnim gradom Republike Srpske

Nevjerovatna neupućenost visokog predstavnika: Schmidt je Banju Luku nazvao glavnim gradom Republike Srpske


Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se 26.5.2022. godine u Banjoj Luci s gradonačelnikom tog grada Draškom Stanivukvićem. Kako je nakon sastanka navedeno na zvaničnoj stranici OHR-a, Schmidt je izjavio da je ohrabrujuće vidjeti mlađe generacije kako ulaze u političku arenu i preuzimaju odgovornost za svoju budućnost.

Međutim, ono što je privuklo pažnju Istinomjera je tvrdnja visokog predstavnika koji je, obraćajući se gradonačelniku Stanivukoviću, izjavio da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske:

… dovodeći me u Banja Luku i dajući mi mogućnost da se osvrnem na razvoj ovog značajnog grada u Bosni i Hercegovini kao glavnog grada Republike Srpske.

Christian Schmidt, 26.5.2022.

Istinomjer je ranije u nekoliko navrata slične tvrdnje zvaničnika/ca koji/e dolaze iz Republike Srpske ocjenjivao neistinitim.

Podsjećamo, Ustav Bosne i Hercegovine u članu I, Bosna i Hercegovina, u stavu (5), kaže da je “glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo”, dok je Sarajevo, također, u skladu s članom 9. Ustava Republike Srpske, glavni grad i tog entiteta:

Glavni grad Republike je Sarajevo.

Ustav Republike Srpske, član 9.

Ovim Istinomjer tvrdnju visokog predstavnika Christiana Schmidta da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske ocjenjuje neistinitom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija