Sanin Bogunić, član Predsjedništva VSTV-a: Predmet “Memić” se mora raščistiti što prije!

Sanin Bogunić, član Predsjedništva VSTV-a: Predmet “Memić” se mora raščistiti što prije!


“Neka Kasumović provjeri sve činjenice do kojih je došao, neka dođe u UDT i iznese sva saznanja i dokaze!”

Čudno je što je rekao da je 25 sati bio zadržan kada je uhapšen! CMS može u svakom momentu pokazati gdje se koji predmet nalazi; nema čuvanja predmeta u ladicama!

Tužilaštvo mora provjeriti svaku prijavu, bilo da je anonimna ili konkretna! Predmeti se mogu formirati na osnovu novinskih članaka i priloga, ali to je isključivo na glavnom tužiocu.

Trenutni saziv VSTV-a je na visoko mjesto postavio transparentnost. Neka Kasumović provjeri sve činjenice do kojih je došao, neka dođe u UDT i iznese sva saznanja i dokaze! Čudno je što je rekao da je 25 sati bio zadržan kada je uhapšen. Drago mi je što se Nermin Šehović prijavio za glavnog tužioca, što ne dolazi iz pravosuđa. Za njega su uslovi teži; imat će test od 100 pitanja koji će moći uraditi za 100 minuta. Ta pitanja ne pišu političari, nego vrsni pravnici!

To su pravila za ulazak u pravosudni sistem! Šehović će uraditi i esej – praktični rad. Mi ćemo njega tretirati na isti način kao i ostale kandidate! UDT je procesuirao pet od dvadeset glavnih tužilaca u BiH! Ja sam tužilac već petnaest godina, ali nemam predmete, samo sam u Vijeću, a u pravosuđu sam dvadeset godina. CMS može u svakom momentu pokazati gdje se koji predmet nalazi; nema čuvanja predmeta u ladicama!

Tužilaštvo mora provjeriti svaku prijavu, bilo da je anonimna ili konkretna! Ako postoje klanovi u pravosuđu, to je strašno! Predmet “Memić” se dugo godina vodi pred Sudom; masa ljudi koja se spominje tu moje su kolege i volio bih da se to raščisti. Pozivam Tužilaštvo BiH da, ako imaju namjeru i obećanja, da dovedu taj predmet što prije do kraja, da donesu pravednu odluku na osnovu zakona. Predmeti se mogu formirati na osnovu novinskih članaka i priloga, ali to je isključivo na glavnom tužiocu.

Velika je odgovornost na glavnom tužiocu i zato je važno da vidimo ko će biti izabran na tu poziciju. Procedura će trajati malo duže zbog Šehovića, a onda kada to bude gotovo, sve kandidate ćemo pozvati i održati intervju. VSTV mora biti čuvar sistema, moramo dati podršku onima koji rade časno i pošteno! Onaj ko blokira izbore može biti krivično gonjen! U Krivičnom zakonu postoji grupa krivičnih djela koja se tiču izbornog procesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija