Europa sve više traži pelet iz Bosne i Hercegovine

Europa sve više traži pelet iz Bosne i Hercegovine


Domaći drvoprerađivači traže da se na hitnoj sjednici Savjeta ministara BiH donese odluka o obustavi izvoza ogreva van BiH, izuzev slučaja podmirenog domaćeg tržišta, a u cilju zaštite privrede, ekonomije, te kako bi stanovništvo imalo ogrev.

Kompanija “Drvosječa”, koja prodaje ogrevno drvo i pelet na domaćem i stranom tržištu i zapošljava oko 200 radnika u pet najvećih gradova u BiH, Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Zenici, je  uputila ovaj dopis 24. maja Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, i na još sedam nadležnih adresa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”, rekao je za “Nezavisne” da će se ovim situacija na domaćem tržištu normalizovati te će stanovnici kao i ranijih godina imati ogrev po pristupačnim cijenama i u dovoljnoj količini.

“Cilj je da stanovništvu BiH omogućimo nabavku ogreva po pristupačnim cijenama, što postaje nemoguće. Na EU tržištu biomase i ogreva vlada ogromna nestašica, kojoj su kumovale pandemija i kriza u Ukrajini. EU svoje potrebe za ogrevom inače rješava iz Ukrajine, a u nedostatku ranijih dobavljača su svoje ciljeve usmjerili ka BiH”, objašnjava Helać.

Dodaje da su u prethodnom periodu imali enorman broj upita za ponudu ogreva iz svih zemalja EU, kojih stiže desetine dnevno.

“Privrednici iz sektora ogreva i energetike dnevno izvoze od 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, što je oko 2.000 prostornih metara drveta, te 20-30 drvenog peleta, što je od 500 do 700 tona”, naveo je Helać.

Vlada Federacije BiH je na sjednici koja je održana u ponedjeljak prihvatila inicijativu za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta iz BiH do 31. decembra, te naveli da je cilj ove inicijative zaštita domaćeg tržišta, podmirivanje potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogreva za sljedeću grijnu sezonu.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podsjetio je da su u prethodnom periodu predlagali rješenja na uvođenje zaštitnih mjera, poput odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ali nažalost nisu imali razumijevanja dijela ministara.

“Važno je podržati i prihvatiti inicijative nadležnih ministarstava koje se tiču uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta. Još nismo dobili zvaničan akt od Vlade FBiH, ali očekujemo da će nam zahtjev biti dostavljen, kako bismo s nadležnim tijelima u RS i FBiH pokrenuli potrebne procedure. Moj stav je da pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta treba integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku”, naglasio je Košarac.

Dodao je da će naredne sedmice održati sastanke s predstavnicima nadležnih ministarstava i privrednih komora RS i FBiH, kako bi se usaglasio model i pokrenule procedure definisanja odluke koja bi rezultirala zabranom izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta.

“To će omogućiti i nižu cijenu energenata za grejnu sezonu, što je primaran interes građana”, kazao je Košarac.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je da se vodi računa da se što više drvnih sortimenata ostavi lokalnim proizvođačima.

“Kapaciteti naših proizvođača su pet miliona kubika, mi siječemo dva miliona, a pojavilo nam se 30 novih proizvođača. Nemamo način da spriječimo otvaranje novih kapaciteta. To je unosan posao, jer kubik građe košta 250 maraka, a danas je 250 evra. Cilj je da svi budu u istom položaju”, rekao je Pašalić, dodajući da se ne vidi da će u skorije vrijeme doći do smanjenja cijena finalnih proizvoda bez obzira na to da li se radi o peletu ili građi.

“Imamo incijativu iz FBiH o zabrani izvoza peleta i ogreva i razgovarali smo o tome. Srbija je to riješila tako što je zabranila izvot peleta na 60 dana, a naš stav je da se eventualna zabrana i ograničenje kroz kvote vežu za zabranu izvoza trupaca, što je Vlada RS predložila, a ministri iz reda bošnjačkog naroda odbili na sjednici Savjeta ministara BiH”, rekao je Pašalić.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, rekla je da će biti razmotrena mogućnost zabrane izvoza peleta, čija cijena raste pišu Nezavisne


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija