Nana Fata Orlović neće moći na hadž: Velika želja heroine iz Konjević Polja se ove godine neće ostvariti

Nana Fata Orlović neće moći na hadž: Velika želja heroine iz Konjević Polja se ove godine neće ostvariti


Nana Fata Orlović neće moći na hadž

Velika želja heroine iz Konjević Polja se ove godine neće ostvariti

Nana Fata Orlović neće biti izuzetak i ove godine neće moći obaviti hadž, iako joj je to bila velika želja. Naime, nadležne institucije u Saudijskoaj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničili životnu dob hadžija na 65 godina starosti, što je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža s obzirom da je starija nekoliko godina piše Crna-Hronika

Uprkos činjenici da se i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović 10. maja pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji nj.e. Usameubin Dahiluel-Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž, stigao je negativan odgovor. Ambasador Kraljevine je reisul-ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem, te da je obaviješten da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

Kazali su u obrazloženju, da ta odluka ima „za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stogašto se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije korona virusa“.

– Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, no nadamo se da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od njih, javili su iz Kabineta reisul-uleme, navodi se u saopćenju MINA-e.
Nana Fata Orlović i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimna reputacija i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti nisu bili dovoljni da bude izuzeta iz odluke vlasti u Saudijskoj Arabiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija