Lavrov intervju za BBC: “Rusija se ne stidi pokazati ko je”

Lavrov intervju za BBC: “Rusija se ne stidi pokazati ko je”


On je istakao da se Velika Britanija nalazi na ruskom spisku neprijateljskih zemalja

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za BBC je rekao kako se “Rusija ne stidi pokazati ko je”, a ponovio je stavove Moskve, rekavši da u Ukrajini nisu izvršili invaziju, već da su proglasili “specijalnu vojnu operaciju”.

– Nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalno djelo – ponovio je Lavrov stavove Kremlja.

Novinar BBC-a Stiv Rosenberg (Steve) je Lavrovu pročitao zvanični izvještaj Ujedinjenih nacija o ukrajinskom selu Jahidne, u oblasti Černigova, u kojem se navodi da su “360 stanovnika, uključujući 74 djece i pet osoba sa invaliditetom, prisiljene ruske oružane snage da ostanu 28 dana u podrumu škole… Nije bilo toaleta, vode… 10 starijih ljudi je umrlo”.

– Velika je šteta, ali međunarodne diplomate, uključujući visokog komesara UN-a za ljudska prava, generalnog sekretara UN-a i druge predstavnike UN-a, izloženi su pritisku Zapada. I vrlo često se koriste za širenje lažnih vijesti koje širi Zapad – rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da se Velika Britanija nalazi na ruskom spisku neprijateljskih zemalja. Dodao je kako misli da više nema manevarskog prostora za napredak.

– Premijer Boris Džonson (Johnson) i ministrica Liz Tras (Truss) otvoreno kažu da Rusiju treba pobijediti i natjerati da klekne.. Pa hajde, učinite to – rekao je Lavrov i podsjetio na izjavu Tras koja je prošlog mjeseca rekla da Velika Britanija mora osigurati da Putin bude poražen.

Lavrov je odgovarajući na pitanje kako danas gleda na Veliku Britaniju rekao da još jednom žrtvuje interese svog naroda zbog političkih ambicija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija