Arnautović za hayat: HDZ-ov prijedlog za izmjenu izbornog zakona je suprotan presudama Evropskog suda

Arnautović za hayat: HDZ-ov prijedlog za izmjenu izbornog zakona je suprotan presudama Evropskog suda


Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, gostovao je u sinoćnjoj emisiji Sedam plus na Hayat TV.

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH usvojene na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Arnautović ocjenjuje korakom unazad.

Nije uobičajeno da gornji dom izglasava akt prije donjeg, no to je sada stvar korištenja pozicije pojedinih stranaka da to mogu uraditi. Ako bi ovaj prijedlog prošao u Predstavničkom domu, poništio bi svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava i narušio princip jednakosti svih građana pred zakonom. On bi izazvao čitav niz novih apelacija i odluka Ustavnog suda i Suda u Strazburu – upozorio je Arnautović.

Ovjereno je 90 političkih stranaka za učešće na izborima, što je čak 40 stranaka više u odnosu na Opće izbore 2014. godine. Ovjerene su i koalicije i liste nezavisnih kandidata. Sada predstoji ovjera prijava birača iz inostranstva podnesenih kroz elektronske prijave, a čiji je rok do 19. jula. Pozivam ih da to učine, a sva uputstva mogu naći na web stranici CIK BiH – poručio je Arnautović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija