Džaferović: Borit ćemo se protiv negatora genocida!

Džaferović: Borit ćemo se protiv negatora genocida!


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović stigao je u Memorijalni centar u Potočarima gdje će prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka pedeset žrtava genocida u Srebrenici.

Tim povodom Džaferović se obratio prisutnima te je poručio kako su u Srebrenici važne dvije riječi.

“Dvije riječi su uvijek najvažnije kada dođemo na ovo sveto mjesto. Jedna riječ je istina, druga riječ je pravda. Nastavit ćemo se boriti za istinu i pravdu. Svi oni koji su učestvovali u izvršenju genocida moraju doći pred lice pravde i nećemo se proći dok ne postignemo taj cilj. Čuvat ćemo istinu, boriti se protiv negatora”, rekao je Džaferović.

Također, naglasio je kako je bivši visoki predstavnik uradio veliku stvar nametnuvši zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina.

“Veliku je stvar uradio Inzko nametnuvši zakon o zabrani negiranja genocida. Negiranje je drastično smanjeno, nažalost nije isključeno. Borit ćemo da Memorijalni centar ima onu ulogu koja mu pripada, da mjesta masovnih egzekucija budu zaštićena, a ne da se uništavaju. Borit ćemo se za prava povratnika, da ljudi ovdje žive”

Na kraju, Džaferović se osvrnuo i na život povratnike u Srebrenici i drugim mjestima.

“Danas će Srebrenički inferno izvesti djeca porodica žrtava, koja su rođena i rasla u Srebrenici. Ti strašno tužni stihovi danas će biti još tužniji. To je ipak i nada, jer to izvode djeca koja žive ovdje. Takve djece treba da bude što više. Život povratnika u Podrinju i cijelo BiH mora biti što dostojanstveniji”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija