Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla najavio tužbu protiv mlade majke koja je proživjela traumatično iskustvo

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla najavio tužbu protiv mlade majke koja je proživjela traumatično iskustvo


Pjevačica Dada Mešaljić nedavno je rodila kćerkicu Merjem, a  na svom Instagram profilu objavila kako je doživjela traumu na UKC Tuzla.

Kako kaže, oni su se prema njoj fizički i psihički iživljavali, te su je porodili nasilno prirodnim putem.

-Nažalost, ja sam još jedna u nizu porodilja koja je doživjela horor i traumatično iskustvo u UKC Tuzla! Umjesto carskim rezom koji je trebao obavezno da se uradi, porodili su me nasilno prirodnim putem. To nije ni četvrtina od onoga što sam doživjela. Od psihičkog do fizičkog iživljavanja. Kad se oporavim i smognem snage, javno ću iznijeti sve detalje kroz šta sam prošla. Želim da podignem svijest ljudima i pružim podršku majkama koje su doživjele identično, da ne šute – stoji u njenoj objavi.

Bh. pjevačica Dada Mešaljić: Još sam jedna u nizu porodilja koja je doživjela horor i traumatično iskustvo u UKC Tuzla

Kako saznaje BiHnews ovaj doktor planira pokrenuti tužbu protiv pjevačice Dade Mešaljić jer je javno iznijela svoje iskustvo sa UKC Tuzla

Naime dotični doktor umjesto da pruži podršku jednoj majci koja je po njenom svjedočenju doživjela horor na UKC Tuzla uputio je prijetnje pravnom tužbom.

Svim Tuzlacima je poznat odnos doktora i osoblja klinike za Ginekologiju UKC Tuzla prema pacijentima. Babice su arogantne, a poznato je da se istima ispod ruke daje između 30 i 50 KM mita da bi odradile što bolju uslugu pacijentima. Također je poznato da carski rez na ovoj klinici lako nećete dobiti te da isti košta 2000 KM – piše navedeni portal.

Dada Mešaljić je trebala biti porođena na carski rez jer je takvu odluku donio konzilij UKC Tuzla ali iz nekog razloga nije pa je preživjela pravu torturu.

Ispod komentara Igora Hudića mogli smo vidjeti desetine komentara osude na njegov ovakav istup kao i stotine komentara podrške ovoj mladoj majci.

Nedugo nakon objave komentar Dr Hudića je obrisan zbog brojnih osuda i zgražanja javnosti na to ko nam vodi najbitnije dijelove klinika i brine o našim potomcima.

Šokantne informacije: Svaka treća trudnica u BiH dala mito!

Svjedočanstva porodilja iz cijele BiH su brojna, kada sve pogledamo i poslušamo jedno je jasno u ovoj zemlji nejednakosti samo je odnos prema porodiljama jednak odnosno jednako je loše svuda. Svaka porodilja je jednako zanemarena, oštećena, svaka je na svoj način preživjela i pretrpjela svašta. Posljedice toga po porodicu i po društvo u globalu su brojne.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!

Ono što je izuzetno važno i za šta ćemo se boriti u narednim mjesecima to je istarjanje na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu. To pravo se ne smije ograničavati izborom pratnje, to mora biti slobodna odluka porodilje, jer iz svih iskustava koje smo vidjeli i koja smo dijelili uvidjeli smo da je pratnja na nekim porodima odligrala krucijalnu ulogu da ishod poroda bude drugačiji. Nikada vise nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama. Svaka podrška je od iznimnog značaja, i zato je važno da u ovoj brobi budemo hrabre i istrajne, navodi se u saopćenju Udruženja Baby steps.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija