Građani se odriču državljanstva BiH, država se s tim hvali?!

Građani se odriču državljanstva BiH, država se s tim hvali?!


Država se još i hvali velikom sumom novca koju ubire zahvaljujući ljudima koji bježe glavom bez obzira iz nje i pritom je se odriču.

Bosna i Hercegovina naplatila je više od dva miliona KM od ljudi koji se odriču njenog državljanstva.

Prikazano je to u najnovijem finansijskom izvještaju za Ministarstvo civilnih poslova BiH, kojim se bavilo odjeljenje za reviziju institucija BiH, piše Raport.ba.

Građani koji su se državljanstva odrekli putem Ministarstva civilnih poslova BiH uplatili su za takse ukupno 1.027.586 KM, a oni koji su zahtjev predali u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava platili su u prošloj godini ukupno 1.282.119 KM.

Revizori su taj dio posebno obradili i ukazali da čak ni tu nemamo pouzdane podatke.

Naime, u izvještaju se navodi da je potrebno ubrzati aktivnosti na uspostavljanju sistema koji će pružati pouzdane podatke o uplaćenim administrativnim taksama za zahtjeve za prestanak državljanstva odricanjem.

Zakonom o administrativnim taksama definisan je iznos naknade od 800 KM koju je potrebno uplatiti prilikom podnošenja zahtjeva za odricanje od državljanstva BiH, dok je Odlukom o smanjenju administrativnih taksi za zahtjev za prestanak državljanstva BiH ta naknada za stanovnike zemalja bivše Jugoslavije smanjena na 200 KM”, navodi se.

Zanimljivo je da se u izvještaju navodi da je Ministarstvo ovaj vid naplate istaklo kao “značajan vid prihoda”.

Dakle, država se još i hvali velikom sumom novca koju ubire zahvaljujući ljudima koji bježe glavom bez obzira iz nje i pritom je se odriču.

Revizori dalje ističu kako se u Glavnoj knjizi Ministarstva evidentiraju se samo prihodi po osnovu zahtjeva koji su podneseni u BiH, tj. na ovom kontu se ne evidentiraju uplate taksi po zahtjevima koji su podneseni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH piše Raport


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija