Ovo je novi premijer Crne Gore?

Ovo je novi premijer Crne Gore?


Dva dana nakon što je, u petak večer, Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje, u crnogorskoj javnosti se pojavilo novo ime koje bi moglo biti mandatar za sastav nove vlade.

Predsjednik države Milo Đukanović mandatara za sastav nove vlade trebalo bi da predloži u roku od 30 dana, odnosno najkasnije do 18. septembra, a špekuliše se da bi to mogao da bude lider Demokrata Aleksa Bečić, pišu crnogorske Vijesti.me.

Podsjetit ćemo, 50 poslanika pozicije i opozicije je u petak večer izglasalo nepovjerenje Abazovićevoj vladi, a sada bi parlamentarne partije trebale da se dogovore oko novog mandatara ili slijede vanredni izbori.

S obzirom na to da su Demokrate više puta saopćile da neće praviti Vladu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), većinu će morati tražiti među pobjednicima izbora 30. augusta 2020. godine (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i GP URA) i eventualno partijama manjinskih naroda

Bečić, koji je trenutno jedini od imena koje se spominje kao potencijalni mandatar, osnivač je Demokratske Crne Gore, a za predsjednika Demokrata je izabran na Prvom kongresu koji je održan 31. maja 2015. godine.

Ipak, Bečić poručuje da neće pravili vladu sa strankom Mile Đukanovića.

Bečić je rekao da nije bilo nikakvog dogovora sa Demokratskom partijom socijalista prije glasanja o nepovjerenju Vladi Crne Gore u Skupštini i da Demokrate neće ulaziti ni u kakvu koaliciju, niti vršenje vlasti sa tom partijom.

Bečić kaže da postoje tri opcije izlaska iz trenutne političke krize u Crnoj Gori – da se ispoštuje volja građana sa izbora 2020. godine, razgovor o manjinskoj vladi, privremena vlada koja bi pripremala vanredne izbore i izbori odmah.

On trenutno obnaša funkcije šefa Stalne delegacije Parlamentarne skupštine procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE) i kopredsjedavajući je Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Prethodno, Bečić je bio i predsjednik Skupštine Crne Gore od septembra 2020. do februara 2022. godine i to kao najmlađi predsjednik Skupštine u historiji crnogorskog parlamentarizma i najmlađi predsjednik parlamenta u Evropi.

Bečić je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a na Petom istanbulskom ekonomskom samitu dobio je prestižno priznanje za mir, nacionalnu i vjersku toleranciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija