Cijena piletine umjesto 10 KM po kilogramu, cijena skočila na 12,45 KM

Cijena piletine umjesto 10 KM po kilogramu, cijena skočila na 12,45 KM


Cijene pilećeg mesa u BiH ponovo su porasle pa građani za ove vrste proizvoda moraju dublje zavući ruku u svoje ionako prazne džepove. Proizvođači, s druge strane, kažu da je ovo bilo neizbježno zbog poskupljenja gotovo svih sirovina nužnih za proizvodnju i prehranu, a kupce mole za razumijevanje.

Pratimo svjetske ali i domaće berze. Mada, moram da kažem da što se tiče firme Madi mi smo obezbjedili dovoljne količine žitarica. Prema tome, u nekoj skorijoj budućnosti ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja. Naravno, ako se ovaj trend nastavi o daljem poskupljenju žitarica bit će neminovno da i mi podignemo cijene piletine”, kazao je Jabandžić.

Na kraju razgovora je kazao kako nemamo problem sa izvozom te da naša zemlja ima u ovom segmentu sasvim dovoljno domaće proizvodnje.

“Što se tiče peradi mi imamo više od 80 posto svoje proizvodnje, domaće. Imamo i izvoz. “Madi” je u ovoj godini imao iznos od 20 posto. Naravno, sa žitaricama je globalno kriza, i prati ćemo detaljno u budućnosti šta će da se dešava”, zaključio je Jabandžić.

Iz kompanije “Poljovet”, koji uzgajaju više od 19.000 peradi, za Agroklub su kazali kako je od 21. marta do 6. aprila ove godine stočna hrana kod domaćih proizvođača poskupila za oko 7,5 posto, a koncentrati za tov iz uvoza, odnosno Slovenije, povećana je za oko 20 posto.

Ekonomista Admir Čavalić je kazao za Balans kako je više razloga za poskupljenje piletine.

„Razlozi poskupljenja piletine su nedostatak konkurencije maloprodavcima te skuplja hrana za piliće koja se kod nas najvećim dijelom uvozi. Očekivati je stabilizaciju tržišta u skorije vrijeme“ -kazao je Čavalić.

Osim filea, poskupilo je i drugo pileće meso. Tako je kilogram krila 5 KM, a batkova 5,50 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija