Reis potpisao, kupuje se privatna zgrada za Islamski pedagoški fakultet u Zenici, šta će biti sa ruglom na ulazu u grad? (FOTO)

Reis potpisao, kupuje se privatna zgrada za Islamski pedagoški fakultet u Zenici, šta će biti sa ruglom na ulazu u grad? (FOTO)


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu potpisao Ugovor za kupovinu zgrade škole Ričmond (Richmond) park a za potrebe Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici, piše portal Crna Hronika.

– IPF je osnovan prije 30 godina i ovo je prvi put da će biti smještan u prostoru koji je vlasništvo Islamske zajednice. Potpisivanjem ugovora uspjeli smo osigurati prostor za dugoročan rad ovog našeg fakulteta. Smatram da je ovo, prije svega za fakultet i studente, ali i cijelu Islamsku zajednicu, korak naprijed – izjavio je nakon potpisivanja ugovora reisu-l-ulema Kavazović.

Dekan IPF-a Muharem Adilović ocijenio je kupovinu objekta izuzetno značajnom za ovu obrazovnu ustanovu Islamske zajednice.

– U svojstvu dekana mogu kazati da je ovo historijski dan za fakultet. Već 30 godina u kontinuitetu egzistiramo u prostoru koji je iznajmljen, i hvala Bogu, sad ćemo se konačno smjestiti u adaptiran i prilagođen prostor. To će naravno pomoći u razvoju fakulteta, novih ideja i novih projekata – naglasio je dekan Adilović.

Kupovina će biti izvršena uz podršku donatora.

Šta je sa ruglom u naselju Novo Radakovo

25. juna 2013. godine, postavljen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, projekta vrijednog oko 20 miliona KM.

Među brojnim zvanicama tog dana bile su diplomate nekoliko islamskih zemalja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, svi složni u tome kako je to veliki dan za muslimanje i Islamsku zajednicu u BiH, piše portal Crna Hronika.

Planirano je da za dvije do tri godine od početka radova studenti dobiju svoje nove učionice i prostor za savremeno obrazovanje.

Foto: Klix

Foto: Klix

Prva faza je podrazumijevala grube radove s krovom u vrijednosti oko 3.880.000 KM, nakon čega bi uslijedili drugi radovi na uređenju objekta. Tadašnji dekan ovog fakulteta Zuhdija Adilović (brat sadašnjeg dekana IPF-a) je kazao da bi, ukoliko bude sve po planu, prvi časovi u novoj zgradi trebali biti održani već 2016. godine.

Devet punih godina kasnije pored Bijele Džamije u Novom Radakovu, na jednom od najljepših dijelova ovog naselja stoji prazna rupa u kojoj se skuplja voda, smeće i kanalizacione životinje, piše portal Crna Hronika.

Foto: Klix

Foto: Klix

Šta će biti sa ovim ruglom u Zenici nakon kupovine privatne zgrade, ostaje da vidimo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija