Amerika neće dati Ukrajincima svoje najnaprednije oružje, boje se da ne napadnu Rusiju

Amerika neće dati Ukrajincima svoje najnaprednije oružje, boje se da ne napadnu Rusiju


 

SAD neće Ukrajini isporučiti napredne dronove Grey Eagle MQ-1C, jer, kako je navedeno, Bidenova administracija je zabrinuta da bi isporuka ovog oružja mogla eskalirati rat, jer bi Ukrajina imala mogućnost gađanja ciljeva u Rusiji.

S obzirom da su SAD ranije dostavile Ukrajini nekoliko sistema oružja kao što su HIMARS i Harpoon protubrodske rakete, koje bi teoretski mogle doseći ruski zračni prostor i nacionalne vode, ova odluka Bijele kuće neugodno je iznenadila ukrajinske zvaničnike.

Kako je za Wall Street Journal rekao neimenovani zvaničnik Bidenove administracije, izdržljivost američkog drona MQ-1C od 25 sati uvelike nadmašuje bilo koju od moskovskih bespilotnih letjelica i realno je napravljena za globalne misije.

“Ustupanje ovog sistema Ukrajini apsolutno bi podiglo temperaturu između SAD-a i Rusije, iako Iran nastavlja isporučivati bespilotne letjelice za jednosmjerni napad (OWA) ruskim snagama”, rekao je zvaničnik.

Zanimljivo je da se o ovim dronovima i mogućnosti njihovog slanja Ukrajini pričalo od marta i sve je bilo uredu i niko nije spominjao opasnost. Međutim, sada je došlo do izmjene i revizije prethodnog plana.

Cijena jednog drona MQ-1C je oko 10 miliona dolara piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija