Direktor GRAS-a: Građani će se morati naučiti da ulaze na ulazna vrata vozila, a izlaze na izlazna

Direktor GRAS-a: Građani će se morati naučiti da ulaze na ulazna vrata vozila, a izlaze na izlazna


Elektronski sistem naplate u svim vozilima GRAS-a uskoro bi trebao početi funkcionisati.

Iz ovog javnog preduzeća nisu željeli precizirati tačan datum kada će se to konačno dogoditi.

– Sistem elektronske naplate karata je u završnoj testnoj fazi, gdje već počinjemo sa validiranjem penzionerskih, đačkih elektronskih karata na trolejbusima i tramvajima, a ovih dana ćemo pustiti testnu fazu i na autobusima i minibusima. Tako da u skorije vrijeme očekujemo puštanje kompletnog sistema u rad – rekao je za Faktor Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

Kako je istakao, ovaj sistem će poboljšati poslovanje GRAS-a.

– Više nećemo morati kupovati namjenski papir i praviti kupone. Posebno treba istaći činjenicu da će kompletan uvid u saobraćaj biti dostupan svakog momenta, što će omogućiti praćenje rada kontrole naplate, vozača i ostalih uposlenika GRAS-a – kaže Mujagić.

Dopuna kartica koje će sada služiti umjesto mjesečne karte će se vršiti na GRAS-ovim prodajnim mjestima.

– To će sada biti mnogo brži proces. Dopuna nepersonalizovanih kartica na kojima je novac vršit će se pored naših prodajnih mjesta i na trafikama. Korisnici javnog gradskog prijevoza će imati sve usluge elektronskog sistema naplate karata kao i u svim većim evropskim centrima. Prednosti upotrebe elektronskih kartica za korisnike javnog gradskog prijevoza su: manje gužve prilikom ulaska i izlaska iz vozila jer će biti brži sistem validiranja karata, kartice će se moći koristiti u svim vozilima prijevoza u Kantonu Sarajevo, jednostavnija dopuna kartica… Ovaj sistem će omogućiti korisnicima javnog gradskog prijevoza i korištenja aplikacije putem koje će u svakom momentu znati kada dolazi sljedeće vozilo na stajalište – kaže direktor GRAS-a.

Mujagić napominje da sva vozila GRAS-a imaju opremu za elektronsku naplatu karata.

– U svim vozilima validatori su postavljeni na ulazna vrata vozila, tj. putnici će se morati naučiti da ulaze na ulazna vrata vozila, a izlaze na izlazna, kako je to i obilježeno na samim vozilima. Želim naglasiti da tramvaji i jedan broj trolejbusa imaju i videonadzor koji je također u sklopu ove opreme, što daje dodatnu sigurnost u našim vozilima – rekao je na kraju Mujagić.

Da bi elektronski sistem naplate u potpunosti funkcionisao, potrebno je uraditi još mnogo posla kao što je postavljanje svih novih tramvajskih stajališta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija