(VIDEO) Ovo su lažni policajci koji su varali ljude: “‘Gospođo, stiže policajac! Dajte mu novac ili možete u iza rešetaka”

(VIDEO) Ovo su lažni policajci koji su varali ljude: “‘Gospođo, stiže policajac! Dajte mu novac ili možete u iza rešetaka”


Gotovo svakodnevno su aktivirali novu SIM karticu u “radni” mobitel i iz baze podataka telefonskog imenika tražio pogodne osobe starije životne dobi. Imali su pomno osmišljeni scenarij…

Skupina iskusnih prevaranata koja je od starijih Zagrepčana “izmuzla” 1,3 milijuna kuna u novcu i zlatnom nakitu koje je organizirao Romano Beganović završila je u u istražnom zatvoru u Remetincu u kojem je dio njih zbog istih kaznenih djela i ranije boravio.

Sedamnaestorici okrivljenih prevare su bile posao kojemu su pristupali izuzetno pedantno, pazili su na svaki detalj.

https://www.tiktok.com/@crnahronikainfo/video/7169632773689396485?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7104666660095919622

Analizom sadržaja nadzirane komunikacije, navodi Uskok, utvrđeno je kako je dio osumnjičenih koji su nazivali starije građane gotovo svakodnevno (radnim danima u tjednu) aktivirao novu SIM karticu u “radni” mobitel i iz baze podataka telefonskog imenika tražio pogodne osobe starije životne dobi koje su počinjali zvati od 9 sati. Imali su pomno osmišljeni scenarij te su znali napraviti i nekoliko desetaka poziva dok ne bi pronašli pogodnu osobu koju mogu dovesti u zabludu, ali i koja posjeduje kod sebe veći novčani iznos koji bi mogli ukrasti.

“Gospođo, dvije djelatnice iz banke preko koje primate mirovinu s vašeg su računa slale novac u Kinu i Indoneziju, a na vaš račun uplatile su novac koji je bio ‘pod pranjem’. One su uhićene prošli tjedan, a oštetile su ukupno 77 građana za 976.000 kuna i 659.000 eura. Možete li mi pročitati serijske brojeve novčanica koje posjedujete jer sumnjamo da neki od brojeva nisu u redu. Morate od policije dobiti potvrdu kojom ćete na Fini zamijeniti taj novac jer u protivnom ćete dobiti kaznu od tri do šest mjeseci zatvora. Kod vas će sad doći moj kolega koji će vaš novac poslikati kao dokaz protiv te dvije djelatnice. On će doći s potvrdama, a novčanice će skenirati odmah u kombiju kako bi sve bilo brže gotovo”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Tako su prevaranti, a dio ih je već procesuiran za slična kaznena djela, nagovarali žrtve koje su potom tražile da iz banke podižu novac ili da ušteđevine daju “policajcu” koji će doći po njega i odnijeti ga na provjeru. Kako su utvrdili istražitelji, sam sadržaj razgovora, odnosno način dovođenja u zabludu, ponavljao se te se “čak u nekim razgovorima stječe dojam kako osumnjičenik-pozivatelj čita tekst prema unaprijed napisanom scenariju”.

Od listopada pa do uhićenja u srijedu prevaranti su oštetili najmanje 27 ljudi od kojih su dobili eure, kune i veću količinu zlatnog nakita u iznosu od najmanje 1,299.854 kune. U tome su uspjeli unatoč tome što policija već godinama upozorava građane da policijski službenici ne idu po stanovima i ne uzimaju novac od građana kako bi provjerili radi li se o krivotvorinama. U proteklih nekoliko godina samo u Zagrebu prevaranti su sličnim prevarama stekli milijune kuna.

Plijen je, sukladno ulozi svakog od okrivljenih, među bandom podijelio njihov šef – Romano Beganović. Prisluškujući mobitele policija ga je 3. studenoga, dok je s nadziranog mobitela pozivao korisnicu i dok se poziv uspostavljao u pozadini, snimila kako govori: “Ako smo ekipa, ekipa smo, nemoj me zajebavat’, nismo mi p…., boIi me k…. za 200-300 tisuća eura, ako smo ekipa, ekipa smo… piše 24Sata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija