Djeca još čekaju školu u prirodi: Ministrica Hota Muminović nikome ne odgovara

Djeca još čekaju školu u prirodi: Ministrica Hota Muminović nikome ne odgovara


Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a je jedna od najsposobnijih u Vladi KS-a. Ministrica kojoj ne treba mišljenje pomoćnika, Sindikata, roditelja, aktiva nastavnika piše Crna-Hronika.

Sve odluke donosi sama, ne čuje ničiji glas. Nije čula glas djece, nastavnika, roditelja, pa čak ni glas struke koji su bili protiv, kada je odlučila da se u prošloj školskoj godini organizuje eksterna matura. Predmetni nastavnici udžbenike koje je kupila i platila Vlada KS-a skoro da ne upotrebljavaju na časovima, jer ne odgovaraju planu i programu, pa djeca veći dio časova pišu u teke gradivo koje im predaju nastavnici.

I za nabavku udžbenika se pitala ministrica, nastavnici nisu. Roditelji i nastavnici, a najviše djeca, još uvijek čekaju objašnjenje i obrazloženje zašto se ne realizuje obavezni vid nastave, škola u prirodi, za učenike četvrtog razreda koji je obustavljen 12. oktobra. Tada su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje poslali školama dopis u kojem su naveli da se realizacija Škole u prirodi obustavlja do daljnjeg, te da će ih o mogućnostima nastavka realizacije iste blagovremeno obavijestiti.

– O razlozima odgađanja realizacije Škole u prirodi obavijestit ćemo javnost u toku slijedeće sedmice, navedeno je u dopisu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a koji potpisuje ministrica Hota-Muminović.

Slijedeća sedmica nikada nije došla, pa nastavnici, roditelji i djeca ne znaju zbog čega je obustavljena, ali ni kada će biri nastavljena.

Nevjerovatno je da objekat koji je zajedno sa Općinom Trnovo gradilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a u svrhu odvijanja škole u prirodi i u kojem su boravile grupe i grupe djece odjednom ne odgovara potrebama, odnosno ne ispunjava uslove boravka djece.

– Svakodnevno se obraćamo školi sa upitom kada će djeca krenuti u školu u prirodi. Oni su bili spakovani. Danima su željno iščekivali polazak, spremili su se, pripremili, a onda, noć prije polaska su nas obavijestili da djeca neće ići do daljnjeg. Do kada? Zašto? Niko ne zna odgovor. Ionako je poslije pandemije koronavirusa boravak djece u prirodi skraćen sa tri na dva dana, a sada je i to ukinuto. Nevjerovatno je koliko se malo vodi računa o djeci, rekla nam je jedna razočarana majka koja ni od koga nije dobila odgovor na pitanja, jer niko ne zna.

S obzirom da vrijeme prolazi, da smo na pragu kraja prvog polugodišta, već je veoma teško organizovati da učenici četvrtog razreda svih osnovnih škola stignu otići u školu u prirodi u idućem polugodištu. I Crna Hronika je pokušala doći do odgovora na ova pitanja. Poslali smo u ministarstvo za odgoj i obrazovanje pitanja:

  • Kada će se nastaviti realizacija škole u prirodi, S obzirom na sve zagađeniji zrak u KS-u smatrate li ovaj vid nastave, odnosno rješavanje ovoga problema prioritetnim.
  • Da li su i neke druge lokacije jedno od rješenja i koje lokacije bi mogle poslužiti,
  • Da li će odgovarati odgovorni za ranije odvođenje djece u objekat koji nema sve potrebne dokumente kojima se dokazuje da je objekat siguran za korištenje i ispunjava uslove prijema djece, ali ni mi nismo dobili odgovor na pitanja.

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija